З 27 квітня росія зупиняє постачання газу до Польщі

У середу, 27 квітня, російський «Газпром» зупиняє поставки газу до Польщі у межах довгострокового Ямальського контракту.

Про це повідомила у Твіттері польська державна нафтогазова компанія PGNiG.

«PGNiG отримала лист від Газпрому про повне припинення поставок за Ямальським контрактом. Компанія стежить за ситуацією і готова до різних сценаріїв. Наразі поставки одержувачам здійснюються відповідно до попиту», — йдеться у повідомленні.

Таке рішення російська компанія ухвалила після відмови Польщі платити за газ у рублях, відповідно до нових вимог москви.

На ситуацію з припинення поставок газу відреагували у польському уряді.

Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі зазначив, що припинення поставок пов’язане з незгодою Варшави платити за газ у рублях, як того вимагає москва.

Він зауважив, що таким чином росія хоче «покарати» Польщу, однак влада готова до такого розвитку подій.

Глава уряду зазначив, що польські газосховища наповнені на 76%. Крім того, завдяки власному видобутку та отриманню газу з інших напрямків Польща зможе покрити власні потреби без російського газу.

Андрій Коболєв, колишній очільник «Нафтогазу» коментуючи цю ситуацію заявив, що Польща була готова до цього, а ось для кремля такий крок буде поразкою. Він також вважає, що відключення від російського газу — важливий сигнал всім іншим виробникам газу, що прийшов час великого перерозподілу Європейського ринку газу.

Напередодні, міністерство енергетики Болгарії заявило, що отримало повідомлення від російського «Газпрому» про зупинку поставок в країну природного газу з 27 квітня.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чи відмовиться Німеччина від російського газу та як допомагатиме Україні: головні тези з інтерв'ю німецького канцлера