«Пройде з ковідом чи без». Олімпіаду в Токіо більше не переноситимуть

Олімпійські ігри в Токіо, які перенесли з 2020 року на 2021-й через пандемію коронавірусу, відбудуться наступного літа «з ковідом чи без нього». Про це кажуть в Міжнародному олімпійському комітеті (МОК).

Раніше керівник Ігор Йосіро Морі заявив, що Ігри в Токіо доведеться зовсім скасувати, якщо вони не відбудуться і в 2021 році. Президент МОК Томас Бах пояснював: «Ми не можемо назавжди зайняти від 3000 до 5000 людей в оргкомітеті. Не можемо щороку змінювати весь графік спортивних змагань у всьому світі».

Отже зараз віце-президент МОК Джон Коутс заявляє, що Ігри в Токіо вже не відкладатимуть, і вони стануть «Іграми, що підкорили ковід». Він також нагадав, що спочатку темою Олімпіади 2020 в Японії мало бути відновлення після катастрофічних землетрусу і цунамі в цій острівній країні в 2011 році. «Проте зараз скидається на те, що це будуть Ігри, що перемогли ковід. Це буде світло в кінці тунелю», — каже Коутс.

Іншою обнадійливою новиною є те, що Літня Олімпіада може пройти із глядачами. Спочатку через карантинні обмеження обговорювали можливість проводити змагання за порожніх трибун. Хоча всі погоджувались, що це вбиває олімпійський дух. Влітку виконавчий директор Токіо-2020 Тосіро Муто заявив, що Ігри можна провести з «обмеженою» аудиторією, що краще ніж зовсім без глядачів. Організатори можуть «спростити» церемонії відкриття та закриття, а також зменшити кількість персоналу та членів делегацій від кожної країни, пише ВВС.

В Іграх-2020 мали взяти участь більше 11 000 спортсменів з приблизно 200 країн. Додамо, що наразі кордони Японії закриті для більшості іноземців.

Також Тосіро Муто відзначив, що відсутність вакцини від СOVID-19 не стане на заваді проведенню форуму. Експерти у галузі охорони здоров'я ще сперечаються, чи можна проводити Ігри, не маючи вакцини. «Якщо вакцина буде готова, це буде корисно. Але ми не говоримо, що не можемо провести захід без неї. Вакцина не є обов'язковою умовою», — зазначив Муто.

Нагадаємо, що раніше Олімпійські Ігри скасовувались через війну, але ніколи не переносилися.