З підозрюваного в корупції нардепа Олександра Юрченка ВАКС зняв е-браслет

За рішенням Вищого антикорупційного суду з народного депутата Олександра Юрченка, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні хабаря та причетності до корупційної схеми у Верховній Раді України, зняли електронний браслет.

Про це повідомляє УП з посиланням на коментар речника ВАКС Олесі Чемерис і сам Юрченко на своїй сторінці у Facebook. Зокрема, він написав: «Вчора суд виніс рішення про зняття з мене засобу контролю - браслету!».

ВАКС повідомляє на своєму сайті, що слідчий суддя суду частково задовольнив клопотання прокурора та продовжив строк дії обов’язків нардепу, якого підозрюють в отриманні неправомірної вигоди, на 2 місяці. Строк продовжили до 3 січня 2021 року включно. 

Підозрюваний зобов’язаний прибувати до детектива, прокурора та суду за першим викликом; не залишати Київ без дозволу детектива, прокурора або суду; повідомляти прокурора, детектива або суд про зміну свого місяця проживання та роботи; утримуватися від спілкування із зазначеною в ухвалі особою; здати на зберігання до відповідного територіального підрозділу Державної міграційної служби України паспорт (паспорти) для виїзду за кордон. 

Повний текст ухвали ВАКС обіцяє оголосити 5 листопада. 

Народного депутата підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України.

Спікер суду підтвердила інформацію, повідомляє УП. За її словами, 3 листопада слідчий суддя справді продовжив Юрченку всі обов’язки, крім носіння електронного засобу контролю.

Передісторія

13 вересня НАБУ викрило на хабарі неофіційного помічника депутата Олександра Юрченка з фракції «Слуга народу» Івана Фіщенка. Йому повідомили про підозру за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України. Як стверджує слідство, кошти передбачалися для народного обранця за законопроект, пов'язаний із побутовими відходами.

15 вересня НАБУ опублікувало відеоматеріали щодо передачі частини хабара спільникам нардепа від «Слуги народу» Олександра Юрченка. Частина коштів була обіцяна самому нардепу.

Генпрокурор Ірина Венедіктова спочатку з трибуни Ради заявила, що вручити підозру Юрченку неможливо, але 17 вересня таки підписала підозру нардепу і навіть клопотання про арешт для нього.

17 вересня фракція «Слуга народу» виключила Юрченка зі своїх лав.

21 вересня суд арештував Юрченка із можливістю вийти під заставу у розмірі 3 млн 1656 грн, а 25 вересня за Юрченка внесли заставу.

 

Нардеп Олександр Юрченко вийшов із СІЗО під 3,1 млн грн застави