З російських шкільних підручників прибирають згадки про Київ та Україну

У рф співробітників одного з найбільших видавництв навчальної літератури «Освіта» попросили звести до мінімуму згадки про Україну та Київ в усіх шкільних підручниках.

Про це пише видання «Медіазона» з посиланням на розповіді редакторів видавництва.

«Тобто перед нами постає завдання — зробити так, начебто України просто немає», — зазначив один зі співробітників.

Також розповідають, що важливий контекст: «Як ми (росіяни — Прим. ред.) рятували Київ, але говорити про будь-яку самостійність України як країни вже не можна». Крім того, що була утворена Київська Русь, згадується лише раз, а далі пишуть просто Русь, а Київ — її столиця.

«Хоч би як це дивно звучало, але в ідеалі замінити рядок про те, що «Володимир хрестив Київ» на слова, що він «хрестив столицю», — розповів редактор.

За їхніми словами, прохання прибрати нібито «некоректні» згадки про Україну їх керівництво попросило на закритій зустрічі . Крім того, кожен співробітник був зобов’язаний  підписати «величезну кількість документів про нерозголошення службової інформації». У разі невиконання — звільнення, кажуть редактори.

Також редактори розповіли, що залишити без роботи погрожують за будь-який прояв антивоєнної позиції: підписи під петиціями, пости у соцмережах, участь в акціях протесту. Та просять «утриматися від висловлювання у соціальних мережах погляду, відмінного від офіційного».

Раніше Chas News писав, що російський «Роскомнадзор» вимагає видалити з «Вікіпедії» статті про війну з Україною через нібито порешення закону рф «про фейки».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У «Вікіпедії» з’явилася стаття про поняття «рашизм»