За напад на лікаря — до 12 років за ґратами. До Ради внесли проєкт закону
Нацполіція

Члени парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування зареєстрували законопроєкт про кримінальну відповідальність за погрозу або насильство щодо медика або фармпрацівників.

Документ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до двох років за погрозу медпрацівнику вбивством, за умисне нанесення побоїв легкої або середньої тяжкості — до п’яти років, важких ушкоджень — до 12 років за ґратами.

За словами глави комітету Михайла Радуцького, зараз в Україні немає спеціального складу злочину в разі нападу на медпрацівника або фармацевта. Водночас, як зазначає Радуцький, з початку пандемії випадків невмотивованого насильства проти працівників «швидкої» стає все більше.

У пояснювальній записці до законопроєкту говориться, що, за даними Міністерства внутрішніх справ, протягом 2015 — 2020 років в Україні було зареєстровано 2056 кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я медичних працівників під час виконанні ними службових обов’язків.

«І це лише офіційно зафіксовані випадки, досудове розслідування у яких здійснювалося органами Національної поліції України. Від початку пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні відмічаються випадки стигматизації і дискримінаційної поведінки щодо медичних працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам», — зазначають автори законопроєкту.

ООН закликає українську владу покращити умови праці медпрацівників в умовах пандемії