За рік війни український бізнес продемонстрував неймовірну стійкість — опитування

Війна завдала величезних збитків українському бізнесу, однак компанії продемонстрували надзвичайну стійкість, а деякі навіть знайшли можливості для зростання. 

Результати нового опитування щодо стійкості бізнесу, проведеного з McKinsey & Company Україна, представила Американська торговельна палата в Україні.

«У першу річницю повномасштабної війни бізнес продовжує демонструвати надзвичайну стійкість. Серед пріоритетів, що вбачають компанії для свого подальшого розвитку – диверсифікація, ефективніше планування на випадок надзвичайних ситуацій і створення стійких команд», — заявив Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні.

Загалом за рік війни у 47% компаній впали продажі. Найбільше постраждали ті, що працюють у сферах сільського господарства, роздрібної торгівлі, гірничодобувної промисловості і металургії. Незважаючи на значне падіння продажів, лише 2% компаній скоротили чисельність персоналу більш ніж на 30%. Попри війну, 15% компаній зросли у 2022 році.

У 2023 році через війну тиск на бізнес може залишитись на тому ж рівні, або ж навіть посилитись через те, що загальне зростання ВВП залишається невизначеним, а купівельна спроможність споживачів може ще більше ослабнути (включно з витоком заощаджень, зростанням безробіття, скороченням зарплат).

За рік війни більшість компаній розробили «плани дій на випадок надзвичайних ситуацій». 

90% компаній розробили подібні плани, з них 61% створили довоєнні спеціалізовані підрозділи (міжфункціональні команди або спеціалізовані підрозділи з управління ризиками), 33% займалися їх розробкою за підтримки бізнес-підрозділів, а 6% для підготовки використовували допомогу зовнішніх експертів.

Проте 40% компаній визнали, що розроблений план не спрацював належним чином, зокрема 29% компаній не вдалося передбачити масштаб кризи в своєму плані, а 7% не мали достатніх ресурсів для його реалізації.

Найбільш корисним фактором на шляху подолання триваючої кризи — гнучка операційна модель. Серед її пріоритетів: диверсифікацію, ефективніше планування на випадок надзвичайних ситуацій і створення стійких команд. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У 2022 році об'єм експорту українського бізнесу впав на 38% — Мінекономіки