Заборона на виїзд чоловіків з подвійним громадянством: що про це відомо

Напередодні  посольство США повідомило, що виїзд чоловіків-українців віком від 18 до 60 років, які мають подвійне громадянство, з України заборонений.

На це відреагували в ДПСУ, назвавши повідомлення не коректним та нагадали, що українське законодавство забороняє мати множинне громадянство й такі норми діяли завжди.

Що заявили у посольстві США

4 червня посольство США в Україні на своєму сайті повідомило, що від початку червня Україна нібито заборонила військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років з подвійним громадянством, які постійно проживають за кордоном, виїжджати з країни.

«Посольству США в Києві стало відомо, що з 1 червня Україна скасовує виняток «проживання за кордоном», який раніше дозволяв деяким українцям віком від 18 до 60 років залишати країну. Після цієї зміни американсько-українські подвійні громадяни, включно з тими, хто проживає в Сполучених Штатах, можуть більше не мати змоги залишити країну», — повідомили у пресслужбі посольства.

У посольстві додають, що, мовляв, раніше громадяни вказаної групи могли в'їжджати в Україну і потім виїжджати з неї, якщо вони знімали з обліку своє українське місце проживання і реєстрували американське місце проживання.

Пояснення від ДПСУ

Андрій Демченко, представник Державної прикордонної служби України заявив, що якщо українці мають паспорт іншої країни, вони перш за все розглядаються виключно як громадяни України, тож на них поширюються національні права й обов’язки.

Також за його словами, формулювання, яке розповсюджується на різних ресурсах про те, що українців з подвійним громадянством тепер не випускатимуть із країни, м'яко кажучи, не коректні, адже такі норми діяли і раніше.

Крім того, прикордонники неодноразово виявляли на паспортному контролі українців, які видавали себе за іноземців.

В той же час, за його словами, не варто плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України і які мали в своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.

Нагадаємо, у січні 2024 року президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про множинне громадянство. Документ передбачає отримання громадянства України для всіх етнічних українців та їхніх нащадків.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Множинне громадянство в Україні: що це таке, хто зможе отримати, переваги та недоліки