Загітуй якщо зможеш. Рада унеможливила проведення передвиборчої агітації

Народні депутати одразу двох скликань Верховної Ради змінювали-змінювали Виборчий кодекс, та не змінили. За кілька днів до офіційного старту агітаційної кампанії експерти забили в сполох, що її таки не можливо провести в законний спосіб.

«Причина цього одна — груба помилка, яка була закладена до Виборчого кодексу. Зокрема, ч. 6 ст. 57. Стаття 57 - це обмеження щодо ведення передвиборної агітації, яке передбачає, що вартість агітаційних матеріалів не повинна перевищувати 6% від неоподатковуваного мінімуму. Законодавець просто переплутав неоподатковуваний мінімум, який на сьогодні становить 17 грн, і прожитковий мінімум, який становить 2189 грн», — заявив голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

Згідно з текстом закону, до передвиборної агітації належать плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, сірники, бейджі, футболки, парасольки і шарфи, а також низка іншої брендованої продукції. Через допущену депутатами помилку кандидати опинилися за ситуації, коли вони не можуть витрачати на агітаційні матеріали більше ніж однієї гривні.

За словами Кошеля, це призведе до того, що агітація перейде «в тінь», кампанії проводитимуться за рахунок різних благодійних фондів, які юридично не матимуть жодного стосунку до кандидата. Або більшість форм передвиборної агітації кандидати просто не зможуть реалізувати.

Це все говорить або про надзвичайно низький рівень підготовки текстів законопроєктів народними депутатами ІХ скликання та їхніми помічниками-консультантами. Або ж, про продуману «диверсію» з метою заховати виборчі фонди подалі від всіх цікавих.

Згідно календарного плану проведення сесії, з 14 по 18 вересня парламент працює у пленарному режимі. Тож, у народних обранців ще буде можливість оперативно виправити помилку.