Західні ЗМІ оприлюднили плани Росії щодо вторгнення в Україну
Getty Images

За планами Володимира Путіна Росія почне захоплювати території України вже на початку 2022 року.

Про це повідомляє BILD, посилаючись на власні джерела.

За словами високопоставленого офіцера, плани вторгнення «лежать у скриньці, а Путін ще не вирішив, чи будуть вони реалізовані». Проте перекидання військ із квітня показало, що Кремль, схоже, схиляється до реалізації планів нападу.

Можливий напад у січні чи лютому 2022 року

Як повідомили джерела, у разі наказу російська армія завдасть «одночасної атаки з північного Криму через сепаратистські території на сході та з півночі». Це оцінка як НАТО, так і української військової розвідки. Таким чином, атака може статися «наприкінці січня – на початку лютого».

Інші інсайдери НАТО розглядають атаку в три етапи. Вони вважають, що кожна фаза може бути останньою в операції, якщо реакція Заходу на вторгнення призведе до переоцінки ситуації.

Етап 1 — Південь

На першому етапі буде завойований південь України, «щоб забезпечити постачання до Криму, а також відрізати Україну від моря та, отже, від постачання», - сказав BILD офіцер служби безпеки.

Росія планує використати десантні кораблі, які були перекинуті з Балтійського моря до регіону навесні, «для перевезення танків та військ з Криму до району навколо Одеси», - сказав високопоставлений офіцер західної розвідки.

Водночас на Херсонщині вздовж річки Дніпро проводитимуться «повітряно-десантні операції спецназу», які заблокують мости через найважливішу річку країни і, таким чином, припинять постачання українців. «З Криму спочатку буде «тільки» артилерійський вогонь за сильними українськими позиціями. Тоді українські війська будуть пов'язані тут та не зможуть відбити мости за ними».

Так само російські танкові частини, знову ж таки за підтримки військово-морського флоту та авіації, будуть просуватися на захід з окупованого Донбасу на сході України, потім розділяться і просунуться, з одного боку, у Запоріжжя (найважливіший військовий центр на півдні України) та далі. з іншого боку просуватися у бік Криму.

Якщо це вдасться, весь південь України опиниться під контролем Росії, і Путін збудує коридор з Росії до кордону НАТО з Румунією.

Етап 2 — Північний схід

Паралельно з першою фазою війни авіація Путіна та балістичні ракети послаблять військовий потенціал України по всій країні.

Якщо Кремль визнає, що умови для цього виконані, російські танкові частини можуть перейти кордон у Луганській та Харківській областях та просунутися до великих міст —Дніпра та Полтави.

«Насамперед, вони оточуватимуть чи оточуватимуть міста та відключатимуть електрику, газ та продукти харчування. Через кілька тижнів росіяни можуть уславити себе як рятівники мирних жителів, вторгнутися у капітулюючі міста та врятувати українське населення від голоду чи смерті», — пояснює виданню один із офіцерів.

Етап 3 — Київ

На третьому етапі армія Росії наступатиме на Київ із півночі.

«Звичайно, це могло статися на початку війни, якщо цього вимагатимуть обставини», —повідомило виданню джерело.

Зазначають, що стратеги НАТО точно не впевнені, чи буде Лукашенко брати участь у бойових діях з Білорусі, пори його попередні заяви.

Проте якщо Білорусь все ж погодиться, щоб з її кордонів відбулися російські або навіть білоруські атаки, то це буде план Росії щодо оточення та облоги Києва з північного сходу та північного заходу за допомогою кліщів.

Згодом російські війська просунуться «приблизно до лінії Коростень-Умань, щоб відрізати постачання із Західної України. Тоді можна було б чекати капітуляції Києва, а отже, й України під тиском Заходу».

Росія може почати ескалацію в січні, але Україна дасть відсіч — Резніков