Закон про олігархів набуває обрисів. Стали відомі основні положення
УНІАН

З'явилися перші деталі законопроєкту щодо визначення поняття «олігарх».

У проєкті вказали, що олігархом є людина, яка одночасно бере участь у політичному житті, має значний вплив на ЗМІ та здійснює контроль значної господарської діяльності, повідомляє ZN.UA.

Під участю у політичному житті мається на увазі обіймання високої посади у державному апараті, зв'язок із високопосадовцем, фінансування чи керування партією або контроль над ЗМІ, який «поширює інформацію політичного характеру».

Відповідно до проєкту, назвати олігархом особу може Рада національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету міністрів, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету України.

Після такого рішення офіційно визнаного олігарха мають внести до «Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Після цього їм забороняється:

  • здійснювати внески на підтримку політичних партій;
  • бути бенефіціаром або контролером ЗМІ, який поширює політичну інформацію;
  • бути покупцем у процесі приватизації об’єктів великої приватизації.

Продаж ЗМІ одразу дозволить олігарху вибути із Реєстру. Але з умовою, що покупець володіє «бездоганною діловою репутацією». Для цього він повинен не мати судимостей, не бути під санкціями, не входити до списку терористів, не бути позбавленим права обіймати посади, вчасно платити податки та не бути злісним правопорушником.

Також у проєкті закону є пункт про звітування посадовців про зустрічі із олігархами.

Раніше Рада національної безпеки та оборони встигла нарахувати в Україні 13 олігархів. Тоді секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що цих людей можна «з упевненістю віднести до олігархічного середовища».

«Закон Зеленського» про олігархів спиратиметься на антитрестові акти Сполучених Штатів