«Закон про серцебиття». У Техасі заборонили аборти після шостого тижня вагітності
Getty Images

В американському штаті Техас набув чинності закон, що забороняє аборти на терміні після шести тижнів вагітності. Оскільки саме в цей час у плода з'являється серцебиття.

Про це повідомляє BBC.

За новим законом лікарі, які виконують процедуру, мають перевіряти чи є у плоду серцебиття. У разі, якщо є — лікар має відмовити у перериванні вагітності.

Водночас закон робить винятки, якщо лікар вважає, що існує невідкладна медична допомога. Але це не стосується жертв зґвалтування чи інцесту.

Закон також унікальний тим, що дає будь-якій людині право подати в суд на лікарів, які виконують маніпуляцію аборту після шостого тижня вагітності.

Позивачі можуть вимагати відшкодування збитків у розмірі до $10 тис. на одного відповідача.

Так званий «Закон про серцебиття» ще у травні підписав Грег Ебботт, губернатор Техасу, однак правозахисники зажадали, щоб Верховний суд заблокував цей закон.

Суд проігнорував запит, тому документ і набув чинності.

Лікарі і групи із захисту прав жінок піддали закон різкій критиці.

Окрім того, що він обмежує права жінок, він ще дає будь-якій людині право подати в суд на лікарів, які зробили аборт або заохочували до нього після закінчення шеститижневого терміну.

Американська спілка захисту громадянських свобод стверджує, що до 90% абортів в Техасі відбувається після шести тижнів вагітності.

Це означає, що мільйони жінок практично втратили право на аборт. Це є грубим порушенням американської конституції, вважають в організації.

Уряд Польщі відклав заборону абортів після масових протестів