Закрите небо. Україна повернула п'ятьох пацієнтів, які лікувалися у Білорусі

Україна повернула з Білорусі п'ятьох пацієнтів, які були там на лікуванні. Українці не могли повернутися додому через припинення авіасполучення з Білоруссю.

Про це повідомив Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ у Facebook.

За його словами, наразі допомоги з поверненням із Білорусі очікує ще одна людина.

«Ми готові за вже відпрацьованою схемою зробити все необхідне щойно вона вирішить, коли саме хоче повертатися», — написав міністр.

30 травня в Україну повернулася Анна Пушкеля, яка зверталася по допомогу до дипломатів, оскільки через нещодавню трансплантацію печінки вона не могла повертатися автобусом. Жінку доставили до України на автомобілі швидкої допомоги.

Що передувало?

26 травня Україна припинила авіасполучення з Білоруссю. Таке рішення в нашій країни ухвалили через примусову посадку літака Ryanair в Мінську і затримання опозиційного білоруського блогера Романа Протасевича. Також українським літакам та авіакомпаніям забороняється виконувати польоти у повітряному просторі Білорусі. Держприкордонслужбі доручили припинити оформлення пасажирів, які прямують із Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

У МЗС України повідомляли, що у Білорусі станом на 26 травня 26 українців отримують медичну допомогу (трансплантація органів, кісткового мозку, імунотерапія) та ще четверо проходять обстеження. Деякі пацієнти скаржилися, що після припинення авіасполучення не можуть повернутися додому.