Залужний закликав припинити критику закону про посилення відповідальності для військових

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликав президента Володимира Зеленського підписати схвалений Верховною Радою законопроект 8271 про посилення відповідальності для військових та припинити публічну критику документа.

«Я підтримую відповідні зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою, і прошу президента підписати закон. Моя думка чітко віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань», — заявив він у відеозверненні.

Генерал пояснив, що прогалини в законодавстві заважають дотриманню дисципліни в армії. Як приклад, він навів «несправделиву ситуацію», коли «відмовники» від виконання наказу можуть сплатити штраф, розмір якого становить до десяти відсотків бойових виплат, або отримати покарання з випробуванням.

«Більше того і це ключове, оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною. Так не повинно бути», — сказав Залужний.

За його словами, у мирний час можна вирішити цю проблему в «більш м’який спосіб» — роз’ясненнями та переконаннями, але в умовах війни потрібні «швидкі дієві рішення».

Також він запевнив, що законопроект не призведе до «посилення безкарності командирів», оскільки вони так само несуть повну юридичну відповідальність за свої дії чи бездіяльність.

Головнокомандувач додав, що визнає наявність проблем, що призводять до самовільного залишення позицій, і працює над їх усуненням.

«Чи нормально, що ми дискутуємо на такі чутливі теми публічно? Так, ми в демократичній державі. Але рівно до тих пір, поки це не шкодить нам вигравати війну. Тому я закликаю всіх поставити крапку в цій дискусії. І разом наближати Перемогу», — підсумував Залужний.

Законопроект 8271: основні положення

Верховна Рада прийняла законопроєкт 8271 13 грудня. Його повна назва: «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці».

Документ підтримали усі фракції крім «Голосу» (1 голос «за”» дав лише Ярослав Железняк). Ініціювали законопроект Генштаб та Міноборони.

Закон визначає, що судам буде заборонено призначати більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, за низку військових злочинів.

Зокрема, пропонується, щоб суди не могли пом’якшувати покарання засудженим за кримінальні правопорушення, передбачені такими статтями ККУ (якщо вони вчинені в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці:

  • ст. 403 Невиконання наказу начальника

  • ст. 405 Погроза або насильство щодо начальника

  • ст. 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби

  • ст. 408 Дезертирство

  • ст. 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

Крім того, Військову службу правопорядку наділяють правом проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також використовувати у випадках, визначених законом, спеціальні технічні засоби для проведення такого огляду.

Законопроект 8271: петиція до Зеленського

Законопроект одразу розкритикували правозахисники та частина військових. Зокрема, рух ЧЕСНО заявив, документ суттєво обмежує право українських військових на судовий захист.

15 грудня на сайті Офісу президента була зареєстрована петиція із закликом до Володимира Зеленського ветувати документ. За добу вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

«Коли законопроект № 8271 стане законом, командування отримає безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою майже за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо ці рішення некомпетентні та спираються на невдалий бойовий менеджмент», — зазначала автор петиції Тетяна Костогризенко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В ЗСУ розповіли, чи буде хвиля мобілізації після Нового року