Замахи на колаборантів свідчать про розширення руху опору на півдні України — CNN
Facebook

Офіційні особи США вважають, що три замахи на проросійських колаборантів, які відбулися за останні два тижні, свідчать про зростання руху опору на окупованих територіях півдня України.

Хоча наразі були всього кілька таких інцидентів, у Штатах припускають, що це може перерости у ширшу боротьбу з росіянами, що створить їм серйозні проблеми в утриманні контролю над захопленими територіями, пише CNN.

США вважають, що тих сил, які є в окупантів у Херсоні, недостатньо для ефективного контролю над регіоном, а контратаки українців посилюють тиск на сили росіян.

Три замахи на колаборантів сталися в Херсоні за останні два тижні. 16 червня підірвали автомобіль Євгена Соболєва, колишнього нардепа, однак сам він вижив. 24 червня вибухівку заклали в автомобіль ще одного зрадника — Дмитра Савлученка — в результаті чого він загинув. А нещодавно підпалили машину третього колаборанта.

У США зазначають, що рухом опору не керує єдиний центр, але атаки посилились. Поки що повстанцям не вдалось суттєво похитнути російський контроль.

«Я думаю, що росія зіткнеться із серйозними труднощами при спробах встановити стабільну адміністрацію в цих регіонах, тому що ймовірні колаборанти будуть вбиті, і інші житимуть в страху», — сказав директор із досліджень росії в Центрі воєнно-морського аналізу.

У НАТО також вважають, що замахи на колаборантів відлякують охочих стати зрадниками та самих росіян, які мали бажання керувати на окупованих територіях.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нардеп-колаборант Ковальов вижив після замаху