Запорізький бізнесмен хотів купити острів у ЄС. Йому відмовили, справа в суді
Davide Papalini

Італійський уряд заблокував угоду з купівлі сім'єю Богуслаєва острова Ґаллінара за 25 млн. Формально — аби зберегти історичну спадщину та природний заповідник.

Але, як припускає «Радіо Свобода», так італійці блокують спроби сім'ї Богуслаєва відмити гроші, ймовірно, вкрадені колишнім власником «Мотор Січі» у китайських акціонерів компанії.

На початку серпня 2020 року газета Corriere della Sera повідомила, що запорізький магнат-промисловець Олександр Богуслаєв, син екскерівника «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва, придбав за 10 млн «перлину Лігурійського моря» — острівець Ґаллінара.

Новину миттєво поширили Італією національні й регіональні медіа із помітною засторогою щодо продажу нерухомості новому та ще й іноземному власнику. Потім місцева влада вимагала втручання італійської держави, щоб покласти край довголітньому приватному володінню і зробити острів доступнішим для туристів.

Реакція центральної влади не забарилася. Як наслідок, українському олігарху купівлю заблокували. Його адвокати говорять про демагогію та медійну кампанію зі збереження Ґаллінари. Критики дій держави зі свого боку дорікають втратою важливого інвестора. Долю острова вирішує тепер суд.

Власник — 42-річний Олександр Богуслаєв з пропискою у Монте-Карло (Князівство Монако) і з громадянством Гренади (острівної держави в Карибському морі). Острів вирішила продати італійська компанія Gallinaria srl з юридичною адресою у місті Новара північно-західного регіону П’ємонту.

А загалом територія перебуває у приватній власності багатих італійців понад півтора століття. Через перманентні економічні й логістичні проблеми продаж туристично привабливої місцини визрівав давно, зазначають медіа. Яким чином вибір покупця зупинився на українському підприємцю, не уточнюють.

За даними фінансового видання Il Sole 24 ore, острів вартував 25 млн, купівлю-продаж розділили на два транші. Нижчу незабудовану частину острова олігарх купував за 10млн. За історичні будівлі верхньої частини українець запропонував господарям минулого літа 15 млн. Острів купувала фірма магната Galinette з юридичною адресою у Монте-Карло.

«Радіо Свобода» повідомляє, що представники місцевої влади побоюються вихідців з України Богуслаєвих, які мають сумнівну міжнародну репутацію. Чиновники навіть намагалися уникати особистих контактів з ними.

«За словами Ріккардо Томатіса, прямих контактів з паном Богуслаєвим у нього не було, він їх уникав. Глава мерії натякнув, що побоювався можливого тиску з боку потенційно нового власника. «Від попередніх господарів острова знаю, що український бізнесмен мене шукав, але я не вважав доцільною цю зустріч», — пише «Радіо Свобода» й цитує розмову з мером прибережного міста Альбенга. Саме за півтора кілометри від нього знаходиться острів Галлінарі.

Дивним збігом, який свідчить про блокування намагання відмити гроші сім'ї Богуслаєва, є те, що долею острова Галлінарі ні місцева, ні національна влада не цікавилися з 60-років минулого століття.

Скасувавши угоду з продажу острова сім'ї Богуслаєва, Італія не дала їм можливості відмити сумнівний капітал. В бесіді зі «Свободою» мер Альбенга називає це рішення «політичним» і зазначив, що він не міг вплинути на результат угоди.

Місцева влада тільки рада такому повороту подій, оскільки побоювалася, що Богуслаєв, який має в рідному Запоріжжі погану репутацію гравця і гульвіси, створить на острові галасливий притон для розваг олігархів.

Усе могло піти як по маслу, якби не особливий статус ласого шматка площею більше 10 га у формі черепахи, що плаває за півтора кілометри напроти лігурійського містечка Альбенґа. Від 1989 року острівець Ґаллінара, відповідно до закону, оголошений національним природним заповідником. 

Постанову міністерства опротестували деякі чинні господарі острова. Обласний адміністративний суд Лігурії розглядає три скарги від їхнього імені. Влітку 2021 року очікують вердикт суду першої інстанції. Захисник інтересів двох із дев’яти власників Паоло Бертоліні сказав «Радіо Свобода», що його клієнти просять скасувати рішення Міністерства культури й туризму з приводу використання пріорітетного права на придбання частини острова.

«Ґаллінара стала надбанням, доступним для всіх», — радіє мер Альбенга Ріккардо Томатіс. Його в боротьбі проти спроби Богуслаєва-молодшого відмити вкрадені в Україні на «Мотор Січі» гроші, підтримав міністр культури Італії Даріо Франческіні.

Гроші «Мотор Січі»

Олександр Богуслаєв народився в Запоріжжі 1978 року. Його батько — 82-літній В’ячеслав Богуслаєв — колишній народний депутат (від колишньої Партії регіонів) та промисловий інженер, колишній власник і екскерівник запорізької корпорації «Мотор Січ».

Цей машинобудівний гігант — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки та промислових газотурбінних установок.

Син Олександр Богуслаєв був заступником голови наглядової ради АТ «Мотор Січ», у 2014 році балотувався до Верховної Ради як самовисуванець, але програв на виборах. Йому належав запорізький футбольний клуб «Металіст».

Батько, В’ячеслав Богуслаєвза різними рейтингами, входить до сотні найбагатших людей України. Він отримав від китайських інвесторів $700 млн за контрольний пакет акцій і $100 млн інвестицій. Але ексвласник не віддає цей актив в управління новим власникам.

Гроші інвесторів «зникли», а скандал знайшов міжнародний резонанс: китайці почали міжнародний арбітраж про стягнення $3,5 млрд.

Українська влада знайшла проблеми на дипломатичному полі з КНР. У Пекіні висловили невдоволення тим, що сталося, викликавши в МЗС посла України.

3 лютого МЗС України отримало ноту від китайської сторони щодо ситуації навколо «Мотор Січ».

Як ми писали раніше, Зеленський запровадив санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січ».

Експерти говорять про перспективи серйозного погіршення відносин України з Китаєм, що найбільш болісно позначиться на великих експортерах сільгосппродукції, залізної руди і металу.

«Мотор Січ» — місто в місті». Кулеба запевнив, що руйнувати його уряд не дозволить