Запуск судової реформи. Верховна Рада відновила роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Верховна Рада України 29 червня ухвалила закон №3711-д, який відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) та запускає судову реформу в Україні.

Відповідний документ підтримали 293 народні депутати.

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) необхідна для того, щоб заповнити вакансії у судовій системі та завершити кваліфікаційне оцінювання суддів.

Під час розгляду законопроєкту найголовнішою правкою, яку врешті підтримали, народні депутати та антикорупційні активісти називали №453.

Вона передбачає, що право вирішального голосу під час формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів буде у міжнародних експертів. Ухвалення такої норми вимагала і Венеційська комісія.

Вища кваліфкомісія буде складатися з 16 членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці. Повноважною відомство буде за умови призначення 11 членів. Всі вони мають дотримуватись політичної нейтральності, не можуть належати до жодних політичних партій чи профспілок.

Чому Вища кваліфікаційна комісія суддів не працювала з 2019 року

6 жовтня 2019 року Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт Зеленського про судову реформу.

Судова реформа передбачала скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100, запроваджувала новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створювала при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, а також розширювала список посад, на які поширюється люстрація.

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень цієї реформи.