«Зараз час деескалації». Байден запропонував Путіну провести саміт в Європі цього літа
Getty Images

У розмові з президентом РФ Володимиром Путіним американський лідер Джо Байден запропонував провести їхню зустріч в форматі саміту в Європі влітку 2021 року. Про це Байден розповів на зустрічі з пресою в четвер, повідомляє сайт Білого дому.

«Коли я розмовляв з президентом Путіним, я висловлював свою переконаність в тому, що пряме спілкування між нами двома повинно мати важливе значення і просувати вперед наші ефективні відносини. І він погодився з цим. З цією метою я запропонував зустрітися особисто цього літа в Європі на саміті, щоб обговорити ряд проблем, що стоять перед обома нашими країнами. Наші команди зараз обговорюють таку можливість», — сказав Байден.

Президент заявив, що сподівається, що після цього саміту США і Росія могли б почати діалог про стратегічну стабільність. Країни можуть домогтися співробітництва в ряді сфер, зокрема в галузі контролю над озброєннями та безпеки.

Зараз час деескалації. Шлях вперед лежить через продуманий діалог та дипломатичний процес. США готові продовжувати конструктивно продовжувати цей процес. Моя основна лінія така: тем, де в інтересах США співпрацювати з Росією, ми це робитимемо. Там, де Росія прагне порушити інтереси США, ми відповімо.

Політик додав, що США завжди захищатимуть свої інституції, свій народ і своїх союзників.

Про Україну Байден наголосив, що у розмові з Путіним він підтвердив підтримку Штатами суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. «І я наполегливо закликав його утриматися від будь-яких військових дій», — сказав очільник США.

На цьому тижні Байден під час телефонної розмови з Путіним підняв питання про стягування російських військ до кордонів України і закликав знизити військову напруженість.

Байден оголосив надзвичайну ситуацію для подолання російської загрози