Засновника та редактора Telegram-каналу Nexta влада Білорусі звинуватила в організації масових заворушень
Getty Images

Засновник Telegram-каналів Nexta і Nexta Live Степан Путіло та їхній колишній головний редактор Роман Протасевич стали обвинуваченими у кримінальній справі про організацію масових заворушень у Мінську.

Telegram-канали Nexta стали популярними з початку протестів в Білорусі проти фальсифікацій результатів виборів президента та узурпації влади Олександром Лукашенком.

Слідчий комітет Білорусі повідомляє, що за даними слідства, в відношенні Путіло і Протасевича винесені постанови про притягнення їх в якості обвинувачених «в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок». Також стосовно вказаних осіб порушено кримінальну справу у зв'язку з «вчиненням навмисних дій, спрямованих на розпалювання соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності». Тобто на адресу представників влади та правоохоронців.

Путіло и Протасевич оголошені в розшук.

Раніше суд Мінська визнав Telegram-канал Nexta і його логотип екстремістськими через те, що вони нібито містяться матеріали з публічними закликами до масових заворушень. Це рішення означає, що доступ до Nexta на території Білорусі обмежується владою, а репост інформації з каналів карається штрафом.

Тим часом, канал Nexta Live нагадав, що сьогодні офіційно закінчився термін легітимного правління Олександра Лукашенка. «З 5 листопада 2020 року всі накази і постанови узурпатора є незаконними. А міжнародні договори, які він підпише, не мають ніякої юридичної сили» — йдеться в повідомленні каналу.

Як повідомляв Chas News, Євросоюз дав «зелене світло» санкціям проти Олександра Лукашенка.