Затриманий Денис Куликовський розповів, як у в’язниці «Ізоляція» катували українців (відео)
СБУ

Денис Куликовський, колишній керівник незаконної в’язниці «Ізоляція» на окупованій території Донецька, дав свідчення СБУ.

За словами Куликовського, він став керівником «Ізоляції» у грудні 2014 року та витягував свідчення із затриманих.

На допитах, як він стверджує, завжди були співробітники російської ФСБ та так званої «МДБ».Також був лікар, щоб «відкачувати» людей, яким стало зле.

Куликовський розповів про тортури електричним струмом, які застосовували до затриманих, що не хотіли співпрацювати.

«Тапік», він же телефонний апарат, прив'язували або до ніг, або до пальців ніг. Або «Док», який це все робив, він же Станіслав Симонов, прив’язував до геніталій», — розповів він.

Людей або саджали в одиночну камеру, де не було туалету, або змушували їх добу стояти без води та їжі, щоб вибити свідчення.

За словами Куликовського, він працював керівником катівні до липня 2015 року. Потім у чоловіка стався конфлікт з охоронцем, який «загинув з його вини», і він залишив свій пост.

Однак затриманий продовжував працювати в «Ізоляції» до лютого 2018 року та вибивати свідчення.

Куликовський також розповів, що саме на території «Ізоляції» готували теракти проти Олександра Хараберюша, заступника начальника контррозвідки СБУ Донеччини, та полковника Максима Шаповала, командира спецназу Головного управління розвідки. Автівки з обома спецпризначенцями підірвали у 2017 році.

Куликовського 9 листопада в Києві затримали контррозвідники СБУ. Суд арештував колишнього керівника «Ізоляції» на 60 діб без права застави.

Суд обрав новий запобіжний захід Медведчуку