Затримання Протасевича. ЄС, США та ООН засудили дії білоруського режиму (оновлено)
Sergei Grits

На саміті ЄС заборонили білоруським авіакомпаніям польоти до Євросоюзу. Це сталося у відповідь на дії білоруського режиму стосовно посадки літака Ryanair в Мінську і затримання співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича.

Німецька авіакомпанія Lufthansa вже заявила, що припиняє польоти над Білоруссю, повідомляє телеканал BFM TV.

«Європейська Рада рішуче засуджує вимушену посадку рейсу Ryanair в Мінську 23 травня, що загрожує авіаційній безпеці, і затримання білоруською владою журналіста Романа Протасевича і його дівчини», — йдеться у тексті документу, який оприлюднив Баренди Лейтсо, спікер голови Ради Європи .

Крім цього лідери ЄС висловили намір запровадити нові персональні й економічні санкції проти режиму Лукашенка та водночас продовжити підтримку білорусів.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш також підтримав заклик міжнародної спільноти з розслідування інциденту з літаком Ryanair в Білорусі і закликає всі відповідні сторони співпрацювати з цим розслідуванням.

Президент США Джо Байден назвав інцидент з посадкою літака і затриманням опозиційного білоруського журналіста «прямою образою міжнародних норм» і підтримав заклики до проведення міжнародного розслідування та запровадження нових санкцій проти режиму Олександра Лукашенка.

Оновлено. Джейк Салліван, радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки у розмові зі Світланою Тихановською, лідером білоруської опозиції запевнив, що США разом з партнерами притягатимуть до відповідальності режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. 

Салліван назвав «нахабним і небезпечним» примус до посадки літака, який здійснював рейс між двома столицями ЄС.

Затриманий блогер вперше вийшов на зв'язок

У понеділок ввечері у мережі з’явилося відео із затриманим Романом Протасевичем. Він запевняє, що не має проблем зі здоров’ям і наразі перебуває у мінському СІЗО, співпрацює зі слідством та «робить зізнання».
Його соратники підозрюють, що Протасевич говорить під тиском. У нього на обличчі помітні сліди ударів.
Перед цим з'явилась інформація, що Протасевича доправили до однієї з лікарень Мінська через проблеми з серцем, а його стан критичний. Мати блогера підтвердила, що у Романа хворе серце, і дії силовиків та стрес могли спричинити напад.

У Ryanair назвали вимушену посадку літака у Мінську «повітряним піратством»