Завод «Більшовик» продали компанії з орбіти UDP Group Василя Хмельницького. Що відомо про аукціон
УНІАН

27 жовтня на аукціоні Фонду держмайна України з приватизації АТ «Перший київський машинобудівний завод» («Більшовик») перемогла компанія «Дженерал Комерс».

Завод продали за 1,429 млрд грн. Початкова ціна була 1,389 млрд грн, повідомляє Фонд держмайна.

Також у торгах взяли участь девелоперська компанія «Каскад» Віталія Хомутинника та «Інвест новація» Степана Черновецького.

«Дженерал Комерс» зареєстрована у Києві у 2018 році, і її кінцевим бенефіціаром є маловідомий бізнесмен Володимир Долгополов. Цікаво, що колишня дружина Володимира Довгополова — Юлія Довгополова — з 2016 року працює керівником управління забезпечення діяльності постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування — про це свідчать її декларації.

Найбільш відомим проєктом Долгополова є участь у скандальному будівництві нового ТРЦ біля метро «Арсенальна». Там йому належить одна із земельних ділянок, на яких збудують ТРЦ. Як пишуть «Наші гроші», у 2013-2014 роках ці ділянки знаходилися в іпотеці банку «Хрещатик». Потім одна з ділянок опинилася у власності ТОВ «Войткон», кінцевими беніфіціарами якого є Василь Хмельницький та Володимир Костельман, засновник групи FOZZY, а інша — «Дженерал Комерс» Володимира Довгополого. 

Окрім цього, одним з міноритарних акціонерів «Дженерал Комерс» є кіпрська компанія AB Pillar Holding, яку пов'язують з Хмельницьким. Вона фігурувала у розслідуванні «Настоящего времени» про активи Хмельницького в окупованому Криму.

Згодом інформагентство «Українські новини» випустило заяву так званого «консорціуму інвесторів», серед яких яких є «А Девелопмент» Олексія Баранова та UDP Василя Хмельницького, де останні заявляють про перемогу на аукціоні.

«Ми з партнерами стали переможцями аукціонів з приватизації Першого київського машинобудівного заводу («Більшовик»), проведеного Фондом держмайна. Для нас це велика честь і відповідальність. Ми вже довели, що ми успішно реалізуємо проєкти редевелопменту та інтегруємо вже існуючі об'єкти з новою актуальною функцією в сучасному житті міста. Приклад — реставрація історичних корпусів київського заводу «Арсенал», — йдеться в повідомлені.

Як пише «НВ», ринкова вартість землі під заводом «Більшовик» складає $100-200 млн. Втім, у нового власника може виникнути конфлікт з компанією «Агроміл Дистриб'юшн», яка придбала частину території заводу у 2019 році.

У 2019 році завод «Більшовик» оформив право власності на п'ять будинків загальною площею близько 6,4 тис. кв. м, які розташовані по периметру підприємства. У жовтні того ж року їх продали невідомій компанії «Агроміл Дистрибьюшн» через систему електронних торгів СЕТАМ за 23,5 млн грн. Торги пройшли незважаючи на те, що підприємство увійшло в перелік заборонених до приватизації об’єктів. Одразу після цього директора заводу звільнили, а справу підприємства розслідували детективи НАБУ.

Окрім цього, на цехи підприємства оформлені ще й договори оренди до 2036 року, з правом їхнього продовження на 10 років. Тому Kadorr Аднана Ківана, «Інтергал-Буд» Володимира Зубіка та Dragon Capital Томаша Фіали не захотіли брати участь у конкурсі.

У Житомирі зносять фабрику, де понад 80 років виготовляли відомі шкарпетки (відео)