Завод «Масандра» в окупованому Криму купила дочірня компанія банку друга Путіна
УНІАН

Виноробний завод «Масандра» (100% акцій) в окупованому РФ Криму купила дочірня компанія банку «Росія» «Південний проект».

Про продаж «Масандри» повідомллено на офіційному сайті РФ щодо проведення торгів.

Уряд зазначає, що завод продали за 5,327 млрд рублів ($73 млн) при стартовій ціні в 5,3 млрд рублів.

Переможець аукціону, компанія «Південний проект, на 99,9% належить банку «Росія». Одним із засновників банку та найбільшим акціонером є друг президента РФ Володимира Путіна Юрій Ковальчук.

У березні 2014 року Ковальчук потрапив під фінансові та візові санкції США щодо громадян РФ, залучених до окупації Криму. У заяві Мінфіну США йшлося, що Ковальчук входить до «найближчого кола» Путіна.

Конкурентом «Південного проекту» була ТОВ «Естейт Груп». Цю компанію відкрили лише в жовтні зі статутним капіталом в 10 тис рублів.

Заводу «Масандра» належить 11 тисяч га земель на півдні Криму. У своїх підвалах підприємство зберігає колекції у понад 1 млн пляшок вин.

До продажу 100% акцій заводу належали так званому «Міністерству майнових та земельних відносин Криму».

Передісторія

У листопаді окупаційна влада в анексованому РФ Криму виставила на аукціон 100% акцій акціонерного товариства «Виробничо-аграрне об'єднання «Масандра».

У 2014 році Європейський союз ввів санкції проти дев’яти кримських компаній, чотири з яких є виробниками вин та алкогольних напоїв.

Обмеження наклали на «Азовський лікеро-горілчаний завод», національне виробничо-аграрне об'єднання «Масандра», «Агрофірма «Магарач» та «Завод шампанських вин «Новий світ».

Того ж року Рада ЄС заборонила імпорт товарів з Криму.

США та Європейський союз не визнали Крим у складі Російської Федерації, у 2014 році вони ввели економічні санкції проти Росії та компаній, які продовжують співпрацювати з підприємствами анексованого Криму.

Західні країни і досі наполягають на тому, що Крим є частиною України.

У грудні генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ направила інформаційні листи про незаконне привласнення Росією українського приватного і державного майна в анексованому Криму до Міжнародного кримінального суду.

ЄC продовжив економічні санкції проти Росії через Крим