Заволодіння 95 млн грн «Укрзалізниці»: викрито схему на чолі з колишнім радником ОП Шилом

Спеціальна антикорупційна прокуратура й Національне антикорупційне бюро викрили організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу президента.

У рамках схеми фігуранти заволоділи 94,8 млн грн на закупівлі трансформаторів під час воєнного стану, повідомляє САП.

Джерела ЗМІ стверджують, що організатором групи став колишній позаштатний радник ОП Артем Шило.

Групу створили у 2021 році, аби контролювати кошти «Укрзалізниці». А з червня по грудень 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб «УЗ» забезпечив обрання визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю.

За даними НАБУ та САП, Шило направив до «Укрзалізниці» листа «Щодо загроз державній безпеці», аби пропозиції інших учасників тендеру з вигіднішими цінами відхилили.

Крім того, радник ОП проігнорував те, що компанію-переможця контролює громадянин Білорусі, який має зв’язки з рф.

Переможець закупівлі через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав «Укрзалізниці» за ціною збільшеною майже вдвічі.  Так, УЗ зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

Правоохоронці заарештували 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника. Лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи затримали.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський звільнив свого першого помічника Сергія Шефіра і ще трьох радників