Заволодіння аеропортом «Одеса»: колишній мер Костусєв та ще чотири особи отримали підозри

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру п’ятьом особам, які причетні до незаконного заволодіння Міжнародним аеропортом «Одеса».

Про це повідомляють у пресслужбі НАБУ.

Одним з підозрюваних виявився колишній Мер Одеси 2010-2016 років Олексій Костусєв. Також під підозрою його заступник, керівник одного з ТОВ та два одеських бізнесмени.

За схемою, вони вивели аеропорт у спільну власність міської ради та приватних інвесторів.

Майно летовища у спільній власності не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю.

Також згідно з договором «інвестори» мали внести статутний капітал у розмірі 355 млн грн, побудувати новий термінал і злітно-посадкову смугу. Втім, більша частина коштів стала заставою та була заблокована банком, використати їх було неможливо. Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі.   

Така схема завдала збитків на суму понад 2,5 млрд грн, 118 млн грн з них — це вартість аеропорту, а інша — незаконно привласнений прибуток.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Заробляли» на ухилянтах. СБУ викрила чотирьох військкомів та очільників медкомісій на корупції