Збірна України з футболу пробилась на Олімпіаду 2024 в Парижі!
УАФ

Збірна України з футболу пробилась на Олімпіаду 2024, яка пройде в Парижі. Це історичне досягнення — ще ніколи за часів незалежності українські футболісти не грали на Олімпійських іграх.

Путівку в Париж виборола молодіжна збірна, яка зараз продовжує боротьбу на Євро (U-21).

Команда тренера Руслана Ротаня вийшла із групи, а у неділю, 2 липня, у чвертьфіналі перемогла збірну Франції — 3:1 (Судаков, 32 пен, 44, Бондаренко, 86 — Шеркі, 19).

Тепер на молодіжному Євро (U-21) Україна в середу, 5 липня, зіграє у півфіналі з Іспанією (початок — о 22:00). Ці команди вже грали на цьому турнірі на груповій стадії. У третьому турі, коли обидві команди вже достроково вийшли до плей-офф, вони зіграли внічию 2:2.

В іншому півфіналі 5 липня (19:00) зіграють Англія і Ізраїль.

Фінал Євро відбудеться у суботу, 8 липня (22:00).

Щодо Олімпіади, то у футбольному турнірі візьмуть участь 16 команд і лише 3 путівки розігрували європейські збірні — якраз на поточному молодіжному Євро 2023. Плюс ще одну Франція отримала як команда господар.

Відповідно, від Європи на Іграх в Парижі зіграють Франція, Україна, Іспанія і Ізраїль.

Збірна Англії, хоч і вийшла до 1/2 Євро (U-21), не брала участь у відборі на Олімпіаду, оскільки там беруть участь спортсмени Великої Британії, а не її окремих частин.

Участь збірної України з футболу на Олімпіаді є великою подією, адже наші команди з ігрових видів спорту дуже рідко пробиваються на Ігри. А медалі лише раз виборола жіноча збірна з баскетболу — «бронза» у 2004 році.

Спорт у 2023 році: календар головних подій