Збиття літака МАУ в Ірані. Прокуратура країни оголосила звинувачення у справі десяти посадовцям

В Ірані десяти посадовцям висунули звинувачення у справі про збиття українського «Боїнга» під Тегераном у січні 2020 року.

Про це повідомляє агентство AP із посиланням на іранського військового прокурора Тегерана Голамаббаса Торкі. Однак він не назвав імен і посад фігурантів справи.

«Винесено обвинувальний висновок у справі щодо українського літака. Було проведено серйозне і точне розслідування, і були винесені обвинувальні акти щодо десяти фігурантів», — заявив прокурор.

Повідомлення про звинувачення з’явилося відразу після того, як Тегеран почав непрямі переговори із Заходом з приводу своєї ядерної програми.

Передісторія

Наприкінці лютого військова прокуратура Ірану завершила розслідування і передає до суду справу про катастрофу українського літака Boeing 737 авіакомпанії МАУ, збитого 8 січня 2020 над Тегераном. За його результатами почали готувати обвинувальний акт і справа найближчим часом передадуть до суду.

Потім повідомлялося, що Іран відмовляється співпрацювати з Україною щодо деяких аспектів катастрофи літака МАУ під Тегераном, а також приховує важливу інформацію про збиванні лайнера, наприклад, імена підозрюваних. Про це заявив заступник глави МЗС Євген Єнін.

Спеціальний доповідач ООН з питань позасудових страт Аньєс Калламар заявила, що Іран навмисно приховав обставини, пов’язані з катастрофою літака авіакомпанії Міжнародні авіалінії України (МАУ) над Тегераном.

Авіатроща МАУ. Кулеба назвав звіт Ірану спробою приховати істинні причини трагедії