Здав місто у перші дні війни. Ексмер Куп'янська Генадій Мацегора може отримати довічне ув’язнення

В Україні заочно судитимуть колишнього мера Куп'янська Генадія Мацегору, який здав окупантам місто у перші дні повномасштабного вторгнення. Йому загрожує довічне увʼязнення.

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Згідно з даними слідства, в перші дні повномасштабного вторгнення російської федерації, колишній мер Куп'янська добровільно перейшов на бік окупантів. 27 лютого 2022 року він записав відеозвернення, аби запобігти масовим протестам й скласти хибне враження у місцевих щодо «турботи» окупаційної влади.

«Посадовець усіляко сприяв російським окупантам у Куп'янську, забезпечуючи їх транспортом, житлом, пальним та їжею. Через його дії територія українського Куп’янська вийшла з адміністративного підпорядкування органів державної влади України», — додає прокуратура.

Зокрема у червні 2022 року він підписав протокол щодо створення окупаційною владою «Тимчасової цивільної адміністрації Харківської області».

Наразі обвинувачений перебуває у розшуку, але відомо, що він перебуває на території Бєлгородської області росії.

Нагадаємо, що українські захисники звільнили Куп'янськ від окупації під час контрнаступу у Харківській області восени 2022 року. Сьогодні ж місто та район регулярно перебувають під обстрілами. Ситуація також загострилась після того, як росіяни розпочали наступ на території регіону зі спробою прорвати оборону українських бійців.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Справа Ігоря Гринкевича: слідчі завершили розслідування, справу невдовзі скерують до суду