Зеленський допомагає Кабміну виконувати план дій. Почав з «промислового безвізу» з ЄС

Під час відеоконференції з депутатами Європарламенту президент Володимир Зеленський заявив, що Україна прагне обговорити з Євросоюзом питання «промислового безвізу» та доступу до внутрішнього ринку ЄС, які Кабмін нещодавно вніс у план пріоритетних дій на поточний рік. 

«Ми бачимо переорієнтування українського бізнесу до європейських країн. Це прекрасно, тому хочемо говорити про розширення. Ми хочемо мати можливість економічного зростання в нашій країні… Нам дуже потрібна ваша підтримка, щоб економіка навіть зараз, у будь-яку кризу, працювала в Україні», — каже президент. 

Ще восени минулого року тодішній віце-прем’єр з питань євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба зазначав, що «промисловий безвіз» буде направлений в першу чергу на невеликого вітчизняного виробника, який теж може експортувати свою продукцію в країни ЄС.

У якості прикладу Кулеба розповів історію підприємниці у Маріуполі, яка налагодила власний бізнес з виробництва меблів для котів, потім почала продавати їх онлайн , а згодом і зовсім вийшла на європейський ринок. «От для таких людей, зокрема, ми робимо промисловий безвіз», — говорив тоді Кулеба. 

На той час, за оцінкою чиновника, оціночну місію ЄС до України мав відправити на початку 2020-го, але через коронакризу розмови про економічну співпрацю з Європою стихли. До того ж Україна мала виконати певну «домашню роботу» — ухвалити відповідні законопроєкти. 

За словами нинішнього віце-прем’єра з євроінтеграції Ольги Стефанішиної, йдеться про проєкти законів про внутрішні водні шляхи, управління відходами та вдосконалення роботи аграрної сфери. «Всі вони спрямовані на виконання наших зобов'язань у рамках Угоди про асоціацію і дозволять отримати ширший доступ до ринку ЄС, у тому числі, через покращення логістики», — зазначила Стефанішина.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, за підсумками 2019 року експорт українських товарів в країни ЄС зріс на 3%, а послуг - на 7,7%. Загалом же від експорту товарів та послуг в ЄС Україна отримала понад $25 млрд (з урахуванням всіх країн світу — $63,7 млрд). При цьому, минулого року найбільшу кількість надходжень від експорту товарів Україна отримала саме від країн Євросоюзу — 41,5%.