Зеленський говорив з Ердоганом про війну на Донбасі і вільну торгівлю
Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський написав пост на Facebook про суботні переговори з президентом Туреччини Ердоганом у Стамбулі.

«Анкара зацікавлена у сильній незалежній Україні в межах кордонів, що визнані у світі. Співпраця наших країн з точкової впевнено переросла в масштабну. Результати та перспективи спільної роботи ми обговорили на 9-му засіданні Стратегічної ради високого рівня», — написав Президент.

Політик пообіцяв подвоєння товарообігу між Україною й Туреччиною, який зараз складає 5 мільярдів доларів. Це має статися, бо президенти підписали Угоду про вільну торгівлю. Також Туреччина допоможе з інфраструктурними проєктами в Україні.

Дороги в Туреччині вважаю одними з найкращих у світі. Тож турецький досвід додає українському «Великому будівництву» швидкості та якості. Ми запрошуємо інвестувати і в розвиток аеропортів. Як морська країна, Туреччина може взяти участь у концесії українських портів

Зеленський наголошує на добросусідстві України й Туреччини.

«Добре мати надійного сусіда, навіть якщо наш спільний кордон — ціле море. Туреччина стрімко рухається вперед і мотивує розвиватися та використовувати всі можливості для комфортного життя людей», — написав Зеленський.

На зустрічі без преси президенти обговорили війну на сході України, Кримську платформу і двостороннє співробітництво.

Обидва очолили дев’яте засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою. За його результатами президенти підписали спільну декларацію.

Заява Ердогана

Reuters цитує слова Ердогана зі спільної пресконференції із Зеленським. Президент Туреччини сподівається, що конфлікт на Донбасі сторони вирішать шляхом діалогу, заснованого на дипломатичних звичаях, відповідно до міжнародного законодавства.

Ми сподіваємося, що тривожна ескалація, яка спостерігалася нещодавно, якомога швидше закінчиться, припинення вогню продовжиться і конфлікт буде вирішений діалогом на основі Мінських домовленостей. Ми готові надати будь-яку підтримку, необхідну для цього

Переговори міністрів оборони

Міністри оборони України та Турецької Республіки Андрій Таран та Хулусі Акар теж говорили про співробітництво.

Україну цікавить корвет, БпЛА Bayraktar, боєприпаси, проєкти в авіаційній галузі та перспективи нашого членства в НАТО, повідомляє пресслужба Міноборони.

Міністр оборони України розповів колезі про провокації окупаційних військ Російської Федерації, спроби зриву перемир’я, а також перекидання РФ армійських підрозділів до держкордону України.

Сторони обговорили воєнно-політичний діалог у Стратегічній раді високого рівня і у новоствореному форматі «Квадрига».

Міністри обговорили втілення контрактів, підписаних у грудні 2020 року, про будівництво кораблів класу «корвет», постачання безпілотних авіаційних комплексів Bayraktar та боєприпасів, а також проєкти в авіагалузі.

Очільник турецького оборонного відомства сказав, що Туреччина зацікавлена у більшому співробітництві між Україною та НАТО та вступі нашої держави до Альянсу.

 

Контекст — Туреччина між РФ і Україною

Туреччина загалом підтримує Україну в її протистоянні агресії Росії, хоча не приєднувалася до західних санкцій проти Москви. Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах і виступає на захист кримських татар — тюркського народу, який зазнає переслідувань і репресій під російською окупацією в Криму.

Туреччина, як член НАТО, і Україна співпрацюють у галузі військової техніки, що має посилити обороноздатність України перед агресією РФ.

Попри це, Туреччина, на відміну від інших членів НАТО, намагається втримувати з Росією відносно добрі стосунки, аж до закупівель російського озброєння, несумісного з системами НАТО. Це призвело до санкцій США проти Анкари.

США у грудні 2020 року оголосили про накладення санкцій на ключове оборонне агентство Туреччини та його керівника у зв’язку з придбанням країною російських систем С-400.

6 квітня Держдеп США заявив, що турецьке Управління оборонної промисловості (SSB) заслуговує санкцій за угоди з російським оборонним сектором.

Зеленський веде переговори із Ердоганом віч-на-віч у Стамбулі