Зеленський хоче додати до нормандського формату США, Канаду і Великобританію
Getty Images

Президент України Володимир Зеленський закликав до реформування «мінського формату» або відмови від нього. Ще він запросив США, Британію і Канаду до активнішої участі в дипломатичному процесі. Він хоче додати ці країни до нормандської групи.

«У нас є два варіанти: ми можемо змінити мінський формат, внести в нього корективи. Або ми можемо використовувати якийсь інший формат. Швидкість цього процесу має значення», — заявив він в інтерв'ю Financial Times.

Зеленський каже, що є потреба внести корективи в мінський формат. 

Зараз я беру участь в процесі, який був розроблений до мене. Мінський процес в даній ситуації повинен бути гнучкішим. Він повинен служити цілям сьогоднішнього дня, а не минулого

Президент Росії Володимир Путін минулого тижня порадив Зеленському щодо Донбасу поговорити з ватажками «ДНР» і «ЛНР». Глава держави відповів, що не говоритиме з терористами. Про це він розповів у тому ж інтерв'ю.

Український президент заявив, що хоче провести власну двосторонню зустріч з Путіним. У інтерв'ю він сказав, що «нас хвилює не місце проведення, а зміст».

Але він додав, що не погоджується з вимогою російського лідера спочатку провести переговори з лідерами бойовиків на Донбасі.

«Я не збираюся розмовляти з терористами, і на моєму місці це просто неможливо», — пояснив він.

Як зазначає Financial Times, аналітики і дипломати кажуть, що демонстрація військової сили Росії біля кордонів України могла бути спробою залякати Київ і змусити його піти на поступки. Зеленський говорить, що прийшов час змінити дипломатичний підхід і підвищити роль Вашингтона.

За його словами, на переговори про відведення військ на короткій ділянці 400-кілометрової лінії зіткнення між українськими та підтримуваними Росією силами треба було два роки, а на виконання Мінських угод буде потрібно ціле життя.

Реакція Кремля

Як повідомляють РІА «Новости», речник Кремя Дмитро Пєсков назвав тривожним сигналом заяву Зеленського про необхідність видозміни Мінських угод. Влада РФ вважає, що зробити це, не поклавши їм кінець, неможливо.

Передісторія

На тлі заяв Путіна очільники терористів із «ДНР» і «ЛНР» запросили Зеленського на Донбас. Перемовини з ними відкинув представник української делегації в ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович в ефірі телеканалу «Україна 24».

Заяви Зеленського прозвучали на наступний день після того, як Росія почала відведення сил від східного кордону України і на тимчасово окупованому Кримському півострові. За останні тижні Москва зосередила в регіоні приблизно 110 тис. військовослужбовців. Це стурбувало Київ і його західних союзників можливим військовим наступом Кремля.

Зеленський привітав часткове виведення військ, назвавши деескалацію «маленькою перемогою» Києва і його союзників. За його словами, це був «крок в сторону від емоційного стану до якогось прагматичного вирішення, яке ми очікуємо тут для регіону Донбасу».

Але він попередив, що ситуація залишається небезпечною.

Єрмак назвав некоректною ідею запросити Путіна до Києва