Зеленський консультуватиметься з Вищою радою правосуддя щодо Окружного адміністративного суду Києва

Президент України Володимир Зеленський ініціює консультації з Вищою радою правосуддя, щоб «вирішити питання» щодо Окружного адміністративного суду міста Києва. Напередодні ОАСК видав ухвалу про звільнення директора НАБУ Артема Ситника.

Таке рішення президент прийняв у відповідь на електронну петицію щодо законопроєкту про ліквідацію ОАСК. Вона набрала 25 тисяч голосів. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента. 

Автор петиції вимагав забезпечення прав громадян на справедливий суд, а також наголошував на глибоко вкоріненій корупції в суді.

Реакція Офісу президента

У Зеленського зазначили, що порядок утворення та ліквідації судів чітко врегульований законом. Суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується згідно закону. Проєкт такого закону до парламенту вносить президент після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Тож, за результатом розгляду петиції, Зеленський доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя. Він бажає «зняти певну напругу в суспільстві щодо цієї ситуації».

Історія конфлікту

Напередодні ОАСК прийняв окрему ухвалу, у якій зобов'язав Мін'юст викреслити з Єдиного реєстру інформацію про Ситника як керівника НАБУ.

ОАСК прийняв ухвалу, нібито опираючись на рішення КСУ. Раніше суд визнав «неконституційним» указ п'ятого президента України Петра Порошенка про призначення Ситника.

ОАСК також направив у ДБР вказівку відкрити кримінальну справу. Вона стосується невиконання рішення КС Ситником.

У Мін'юсті зазначили, що виконувати рішення ОАСК про звільнення Ситника не будуть, тому що не мають таких повноважень.

У Зеленського та в НАБУ зазначили, що рішення ОАСК будуть оскаржувати.

 

Зеленський: звільнити Ситника не можу. Він продовжує виконувати обов’язки директора НАБУ