Зеленський може бути причетним до отримання $40 млн від Коломойського — розслідування
УНІАН

Документи Pandora Papers, нового витоку з 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії, частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм президента Володимира Зеленського та його соратників.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з посиланням на свій фільм-розслідування «Офшор 95».

Розслідуванні в якому брало участь понад 600 журналістів з усіх куточків світу рік досліджували 11,9 млн офшорних документів, які стали публічними після нового наймасштабнішого витоку. Цей проєкт дістав назву Pandora Papers.

Під час роботи над проєктом журналісти «Слідства.Інфо» знайшли підтвердження інформації, яка була опублікована під час президентських перегонів навесні 2019 року – схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали $40 млн від компаній, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Це відбувалося у період, коли студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1».

Достовірність наведеної у документах Pandora Papers та у схемі інформації засвідчили джерела «Слідства.Інфо».

Згідно з документами, у 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. В серці цієї мережі перебувала досі невідома фірма Maltex Multicapital Corp.

Згідно із документами витоку, Maltex була порівну поділена між фірмами Володимира Зеленського, братів Сергія та Бориса Шефірів та ще одного «кварталівця» — сценариста та режисера продуктів студії Андрія Яковлєва.

Номінальним власником центру мережі виступала інша компанія, Davegra Limited. На той час її власником був нинішній очільник Служби безпеки України Іван Баканов. Саме він підписав так звану «трастову декларацію» — документ, який фіксує відносини між номінальним та реальним власником компанії.

Видання зазначає, що трастові декларації зазвичай укладають для збереження конфіденційності реального власника компанії. Тобто, фірма Баканова виступила номінальним власником Maltex Multicapital, щоб приховати реального — Зеленського та його партнерів.

Як з’ясували журналісти із документів Pandora Papers, $40 млн формально були сплачені як внесок до статутного капіталу.

Також офшорні компанії, які ймовірно перераховували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів з «Приватбанку», співвласником якого раніше був Коломойський.

Услужили. Голосуючи за «‎антиолігархічний закон», депутати ухвалили правки, які суперечать одна одній