Зеленський підписав впровадження публічних договорів про постачання комунальних послуг
Mind.ua

Уряд продовжив режим дію положення про покладання спеціальних зобов’язань (ПСО) на ринку газу на 20 днів у частині поставок газу підприємствам теплокомуненерго. Про це сказав новий очільник НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає УНН.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль одночасно повідомив про подовження ПСО у Telegram.

Закон про тарифи

Шмигаль привітав підписання президентом України закону, який допоможе встановити «справедливі» тарифи.

Політик вважає, що документ забезпечить споживачів якіснішими житлово-комунальними послугами.

«Одне з важливих положень цього закону — це впровадження публічних договорів про постачання комунальних послуг. Ця норма дозволить комунальним підприємствам, які постачають тепло та гарячу воду, покращити свій фінансовий стан та гарантуватиме якість послуг для споживачів» — пише прем’єр.

Майбутнє скасування ПСО

Шмигаль пояснив подовження ПСО для теплокомуненерго тим, що КП мають провести переговори, визначити найкращі пропозиції закупівлі газу та укласти всі необхідні контракти.

«Скасування ПСО дає можливість для комунальних підприємств купувати газ у тих постачальників, які запропонують найкращу ціну. На практиці це означає, що місцева влада, яка є власником комунальних підприємств, зможе закупити газ влітку за найнижчими цінами» — написав чиновник.

Далі цей газ зберігатиметься в газосховища. На думку Шмигаля, під час опалювального сезону комунальні підприємства не будуть залежати від різких стрибків цін на ринку газу.

В комплексі це дає місцевій владі механізм, який дозволить самостійно знижувати тарифи для українців на тепло та гарячу воду, не накопичувати борги за спожитий газ, а також нести повну відповідальність за тарифи перед людьми

Він вважає скасування ПСО важливим для реформи децентралізації й оздоровлення сектору енергетики.

Вітренко назвав механізм ПСО спеціальним режимом держрегулювання того, як підприємства центрального теплопостачання отримають газ, який видобуває «Укргазвидобування» або який імпортується.

Ми продовжили цей режим на 20 днів. Це було зроблено для того, щоб, по-перше, дочекатись підписання відповідного закону, який вирішить низку проблемних питань для цих підприємств, які постачають тепло

Зі слів очільника «Нафтогазу», за 20 днів компанія спробує врегулювати проблему боргів, які існують на ринку газу, зокрема перед «Нафтогазом», з боку цих підприємств.

«Ми очікуємо, що, можливо, потрібно буде продовжити цей режим, але оптимістичний сценарій — що за 20 днів ця проблема буде врегульована», — додав він.

Передісторія

«Нафтогаз» до цього сверджував, що до 1 травня 2021 року постачає природний газ для виробників тепла, які підпадають під дію ПСО на ринку газу, затвердженого постановою Кабміну, та уклали відповідні договори постачання природного газу. Механізм має здешевити газ для потреб населення.

Відмова від ПСО з запровадженням ринку газу була одним з зобов'язань України у меморандумі з МВФ за 18-місячною програмою співпраці на $5 млрд. Однак на початку 2021 року вибухнула тарифна криза і уряд вирішив «тимчасово» відмовитися від ринкових підходів та повернувся до регулювання ціни.

Тарифна криза

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, причому як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

«Газове питання» уряд почав вирішувати 18 січня. Тоді Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що мало знизити ціну на газ для населення до такого рівня.

Згідно з урядовою постановою, ціна діяла з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року. Також обмежили й ціну на розподіл (доставку) газу на рівні 1,79 грн за куб для 14 газзбутів.

Наразі Україна повинна була повернутися до ринкового підходу у формуванні цін на газ.

В грудні 2019 року Зеленський анонсував зниження тарифів для громадян на майже 50%.

Влітку ціни на газ будуть вдвічі вищими, ніж у 2020-му — НБУ