Зеленський підписав закон про збереження репродуктивних клітин загиблих військових

У вівторок, 12 березня президент Володимир Зеленський підписав закон, який виправив норму щодо військовослужбовців в частині забезпечення їх правом на біологічне батьківство і материнство. 

Відтепер біоматеріал буде зберігатися і родина військовослужбовця чи військовослужбовиці матиме право на біологічне батьківство у разі загибелі їх близької людини.

Зміни також передбачають, що людина, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті або оголошення судом її померлою чи безвісно відсутньою.

Після загибелі військовослужбовця та військовослужбовиці безоплатне зберігання репродуктивних клітин триватиме протягом трьох років з моменту загибелі людини. Після закінчення цього терміну подальше зберігання таких клітин може бути продовжене коштом іншої людину, визначеної військовим чи військовою заздалегідь.

Цей закон розробили з метою збереження генофонду українського народу, а також врегулювання питання соціального захисту військовослужбовців в частині забезпечення права на біологічне батьківство (материнство).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У 2024 році в Україні почнуть лікувати безпліддя за державні кошти