Зеленський підписав закон про зміну порядку надання відпусток

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо впорядкування надання та використання відпусток.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Зазначають, що 21 грудня законопроєкт було повернуто з підписом президента, наразі триває розсилання акта.

Він впорядковує перенесення вихідних та робочих днів, запроваджує можливість встановлення у трудовому чи колективному договорі тривалості, умов та порядку надання щорічних додаткових відпусток. Крім того, передбачається виплата грошової компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки до дня призову працівника на військову службу під час мобілізації.

Так, згідно з законом термін відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами для працівників збільшиться з 15 до 30 днів на рік.

Також закріпили можливість надавати відпустку без збереження заробітної плати на час загрози поширення епідемії, збройної агресії, надзвичайної ситуації тощо без обмеження її терміну за угодою сторін.

Водночас роботодавець має право під час війни відмовити у будь-якому виді відпусток працівнику, який залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Згідно з документом, щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна частина становитиме не менше 14 днів, не лише на прохання працівника, а й за потреби роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображено у графіку відпусток, який узгоджується із профспілками.

Крім того, відпустка при народженні дитини має надаватися у визначений термін — не пізніше трьох місяців із дня народження дитини. Батькові, який офіційно не у шлюбі з матір'ю дитини, така відпустка надаватиметься лише після отримання відповідного рішення суду. Водночас відпустка з усиновлення дитини надається незалежно від її віку.

Також закон передбачає забезпечення військовослужбовців, звільнених у зв'язку з демобілізацією, відпочинком тривалістю 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення протягом мобілізаційного періоду за рахунок держбюджету.

Закон також врегульовує надання творчої відпустки, відпустки для підготовки до змагань, відпустки, пов'язаної з профспілковим навчанням тощо.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Залужний підтримав законопроєкт про мобілізацію: деталі