Зеленський підписав закон, що розблоковує захист дисертацій
Міністерство освіти і науки

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких Законів України щодо присудження наукових ступенів», який розв’язує питання присудження наукових ступенів.

Як зазначають у Міністрстві освіти і науки, зміни до законодавства покликані розблокувати процес захисту дисертацій на здобуття ступенів кандидата та доктора наук. Науковці можуть захищатися в докторських спеціалізованих вчених радах без встановлення обмежувальних термінів.

«Присудження наукових ступенів виявило суттєві недоліки, що потребують негайного усунення, шляхом визначення на законодавчому рівні нових ресурсів і часу», — говориться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Відповідно до наказу МОН, здобувачі наукових ступенів кандидата чи доктора наук зможуть захистити свої доробки та отримати відповідні дипломи до 15 травня 2021 року. Після цього усі наявні спеціалізовані вчені ради втрачають свою чинність.

Законом також удосконалено процес атестації кадрів на здобуття ступеня доктора філософії. Після офіційного оприлюднення документу МОН поінформує про нововведення заклади вищої освіти та наукові установи.

Люди з вищою освітою живуть довше, ніж ті, у кого її нема, — дослідження