Зеленський підписав закон, який дозволяє отримати вакцини від COVAX

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який звільняє виробників вакцин та залучених до щеплення медиків від відповідальності за негативні наслідки вакцинації проти COVID-19. Документ ухвалив парламент 19 березня.

Як повідомляє пресслужба Офісу президента, закон відкрив можливість отримання Україною за програмою COVAX вакцин провідних виробників для профілактики COVID-19.

Тепер простіше буде провести широкомасштабні профілактичні заходи.

Згідно з документом, після держреєстрації вакцин або інших імунобіологічних препаратів проти COVID-19 МОЗ, за рішенням Кабінету міністрів, має право брати зобов’язання від імені України, пов’язані із закупівлею та застосуванням вакцин і препаратів проти коронавірусу.

Президент звільнив від відповідальності виробника або власника реєстраційного посвідчення, якщо застосування вакцин здійснюватиметься відповідно до затверджених в Україні інструкцій. У законі скасована відповідальність за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших препаратів проти COVID-19.

Якщо такі наслідків все ж будуть, держава забезпечує відповідні компенсації.

До серпня Україна планує отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca в рамках механізму COVAX.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування та діє протягом чотирьох років.

Історія прийняття

19 березня Верховна Рада України звільнила виробників вакцин, які застосовуються для профілактики COVID-19, від відповідальності за негативні наслідки від вакцинації.

За відповідні зміни до закону про лікарські засоби щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов'язання за скороченою процедурою проголосували 236 депутатів.

Ухвалення законопроекту необхідно для отримання безкоштовної вакцини в рамках механізму COVAX.

Перша країна світу отримала вакцини від коронавірусу за механізмом COVAX