Зеленський «подовжив» ланцюг знака президента. Але ні, це не манія величі

Цього тижня президент Володимир Зеленський вніс зміни до Положення про офіційні символи глави держави.

Серед іншого чинний глава держави змінив зовнішній вид знаку президента.

В Указі 1999 року вказано, що знак «має форму орденського ланцюга, що складається з  медальйона-підвіски, 6 фініфтевих медальйонів та 12
декоративних ланок, розміщених у відповідній послідовності».

Зеленський своїм указом збільшив кількість декоративних ланок з 12 до 16.

Сhas News розібрався, що за цим стоїть — манія величі чи нагальна необхідність.

Виявилось, що «збільшивши» довжину ланцюга знака президента України, Зеленський лише виправив «паперову» неточність 1999 року.

Фактично цей символ влади завжди складався з 16 ланцюгів.

29 березня президент Володимир Зеленський вніс зміни до указу Леоніда Кучми 1999 року щодо офіційних символів глави держави. Такими, згідно з нормативними документами, є штандарт президента України, знак президента України, гербова печатка президента та булава.

Їх вручають новообраному главі держави під час інаугурації. Зміни, які вніс Зеленський, стосуються саме знаку президента.

Цікаво що фактично, на всіх фото знака президента, декоративних ланок саме 16, а не 12, як було вказано в указі 1999 року. А в 2000 році «Укрпошта» випустила офіційну марку з зображенням символів президента, там знак президента має ті ж 16 ланок.

В 2000 році «Укрпошта» випустила офіційну марку, на ній знак президента має 16 ланок

Тобто Зеленський просто привів нормативні документи у відповідність з фактичним виглядом президентського знаку, виправив невідповідність, на яку понад 20 років ніхто не звертав уваги.

Зауважимо, що символи глави держави, тобто президента, не є символами держави, хоч і мають схожу назву. До 1999 року такого поняття взагалі не існувало. Ймовірно, це був своєрідний подарунок Леоніду Кучмі, який у 1999-му переобрався на другий президентський термін. Другий тур виборів президента пройшов 14 листопада, а вже 29 листопада Кучма підписав указ про офіційні символи глави держави. Текст положення з описом символів президента України готував Володимир Литвин, який тоді очолив Адміністрацію президента.

Chas News намагався отримати пояснення у Литвина про причини невідповідності того указу з фактичним станом речей, але колишній керівник АП від коментаря відмовився.