Зеленський попросив Байдена не вводити санкції проти Абрамовича, —  WSJ

Президент України Володимир Зеленський начебто попросив Джо Байдена виключити російського олігарха Романа Абрамовича з уже підготовленого санкційного списку, щоб той міг виконувати посередницькі функції у переговорах з росією.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на анонімні джерела.

За даними видання, Байден консультувався із Зеленським стосовно санкцій. Під час однієї з розмов президент України начебто і попросив свого американського колегу почекати із запровадженням санкцій проти Абрамовича, «який може виявитися важливим посередником у переговорах про мир з росією».

В результаті Рада національної безпеки США дала вказівку Міністерству фінансів цього не вводити санкції проти олігарха, хоча спочатку їх планували оголосити одночасно із відповідним рішенням ЄС та Великобританією.

«Ми не збираємося зачитувати приватні розмови між президентом Байденом та президентом Зеленським», — заявила прес-секретар Ради національної безпеки Білого дому Емілі Хорн. Мінфін не відповів на запит про коментар. Не надали відповідь також Офіс президента та посольство України в США.

В той же час представник Абрамовича заявив, що для успіху переговорів марно коментувати участь у них російського олігарха. При цьому він додав, що Абрамович «на основі запитів, зокрема єврейських організацій, робить усе можливе для підтримки зусиль, направлених на якнайшвидше відновлення миру».

При цьому європейські чиновники, з якими спілкувалося видання, нічого не знають про подібні прохання Зеленського. В той же час, американські джерела підкреслили, що не мають підстав вважати, що Абрамович особливо допомагає в переговорах. Дані розвідки фактично говорять про протилежне, пише видання.

Сам Абрамович начебто сказав соратникам, що намагається діяти як посередник. Останнім часом його приватні літаки літали між Росією, Туреччиною та Ізраїлем. За словами джерела, знайомого із ситуацією, олігарха бачили у столиці Білорусі наприкінці лютого під час раунду переговорів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити

Рятує майно від арешту. Абрамович хоче сховати свої дві яхти у Туреччині (фото)