Зеленський пропонує побудувати на кошти держбюджету лабораторію для розробки вакцини від COVID-19

В дежрбюджеті мають бути передбачені кошти на створення в Україні сучасної біолабораторії, яка займалась би розробкою вакцин. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

На початку вересня стало відомо, що в Україні все-таки займатимуться розробкою вакцини від коронавірусу. Грант на 10 млн грн виграв проєкт директора Інституту біології клітин НАНУ Андрія Сибірного. За його словами, для роботи з вакциною проти SARS-CoV-2 потрібна лабораторія високого (четвертого) рівня біологічного захисту. Таких в Україні немає — є тільки третього рівня захисту. 

Також в Україні розроблятимуть антибіотик нового покоління: грант на 5,1 млн грн отримав заступник Сибірного Костянтин Дмитрук. Передбачається, що антібіотик допоможе в лікуванні людей з COVID-19. Є і третій проєкт. Львівські науковці займатимуться ще й новими біоаналітичними продуктами на основі штучних ферментів.

На розробку вакцини може піти орієнтовно рік. Сибірний сподівається, що за цей час в Україні все ж побудують лабораторію, необхідну для дослідження вакцини на тваринах (т. з. преклінічні випробування), хоча цей етап можна провести і за кордоном. Так чи інакше, зізнається науковець, у нього самого немає впевненості у тому, що зробити вакцину все ж вдасться. Але достеменно відомо: якщо проєкт все ж реалізують, вітчизняна вакцина точно виявиться дешевшою у порівнянні з іноземними аналогами.

Що ж до коштів держбюджету, то в його проєкті вже закладено 2,6 млрд грн на закупівлю 7,5 млн доз вакцин. Тобто вартість однієї дози в Кабміні оцінили в 346 грн. Оскільки препарат проти коронавірусу ще на стадії розробки, оцінити орієнтовну вартість досить складно. Разом з тим, американська компанія Moderna виставила прайс у розмірі $50−60 за один курс з двох доз вакцини. Відповідно, одна доза може коштувати близько $25−30 (700−840 грн). 

Нещодавно головний санлікар Віктор Ляшко розповідав, що 8 млн доз вакцин від COVID-19 Україна отримає від глобального вакцинного альянсу COVAX. Ще 30 мільйонів порцій препарату зможуть виготовити українські виробники. COVAX — це глобальний вакцинний альянс, у який увійшли 150 країн, у тому числі і Україна. Разом з тим, на яких умовах ми отримаємо вакцини, ще невідомо. Варінти — безкоштовно, за спеціальною ціною або ж за ринковою вартістю.