Зеленський просить армію пришвидшити рух до НАТО. Але не все так просто

Президент Володимир Зеленський закликав активізувати реформи, необхідні для отримання Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО. Він нагадав, що на початку тижня він затвердив Стратегію національної безпеки України, згідно з якою членство в НАТО є стратегічним курсом держави.

«Максимально швидко ми маємо досягти взаємосумісності Збройних сил України з відповідними структурами держав Альянсу. А також активізувати реформи, які дозволять отримати запрошення та приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО», — заявив Зеленський на відкритті міжнародних військових навчань Rapid Trident-2020.

Вочевидь, спічрайтери президента погано вивчили матчастину. Промова вийшла гарною, оптимістичною, але далекою від реальності. Стратегія нацбезпеки — це основоположний документ, але про євроатлантичний курс говориться в Конституції України, найвищому законі, і про це треба знати. Досягнення сумісності з військовими структурами НАТО — це важливий крок в реалізації курсу на євроатлантичну інтеграцію. Але також треба пам'ятати, що НАТО — це не тільки військові стандарти, а й політично-правові відносини в державі. Про це неодноразово заявляли представники Альянсу. Мовляв, військові стандарти то добре, але необхідні й реформи державного сектору. Буквально в липні цього року голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков вказував на конкретні закони.

«Ми активно працюємо з Верховною Радою України, також з виконавчою владою, щоб підтримати процес імплементації цього закону. Це включає в себе також реформу Служби безпеки України, реформу сектора розвідки, прийняття законопроекту «Про державну таємницю» та «Про парламентський нагляд за сектором безпеки і розвідки», а також реформу оборонно-технічного комплексу», — говорив Вінніков в ефірі «Українського радіо».

Він також вказував на необхідність зміцнення верховенства права, проведення судової реформи та системної боротьби проти корупції.

На сьогодні закон про оборонні закупівлі вже ухвалено, і він набрав чинності. Закон про розвідку народні депутати ухвалили 17 вересня, мабуть, до відкриття військових навчань. На цьому здобутки в реформуванні секторі безпеки і оборони закінчилися. Законопроєкт про парламентський контроль щодо безпеки і оборони було відкликано, про державну таємницю — ще не підготовлено. Питання реформування СБУ взагалі зайшло в глухий кут — влада не хоче позбавляти спецслужбу непритаманних їй повноважень боротьби з економічними злочинами. Більше того, за інформацією Chas News, проєкт закону про реформу СБУ, що раніше готувався з консультаціями представників НАТО, взагалі було «загублено».

Судова реформа, яку розпочали ще при президенті Порошенку, при Зеленському повністю провалили. А систематичні повідомлення про рейдерські атаки на бізнес, в тому числі з іноземним капіталом, аж ніяк не заохочують інвестувати в економіку України.