Зеленський просить у міністрів розробити систему «паспортів вакцинації», як у ЄС
Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно розробити систему «паспортів вакцинації». Політик сказав про це під час селекторної наради про запобігання поширенню COVID-19, передає пресслужба ОП.

«Ці «паспорти» вже розробляються і країнами Європейського Союзу, і США, і Швейцарією, й Ізраїлем — тобто багатьма розвиненими країнами, які активно працюють над створенням колективного імунітету проти коронавірусу. Нам теж треба розробити свою систему відповідної «паспортизації»»,  — наголосив президент.

Він нагадав, що для стримування поширення хвороби необхідно прищепити від COVID-19 70% дорослих.

Віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що МОЗ і Мінцифри від самого початку стежать за якістю даних у реєстрі вакцинованих. Це дасть змогу відображати «паспорти вакцинації», коли це буде необхідно.

Окрім того, Зеленський поцікавився планами поставок вакцин проти коронавірусу, які Україна очікує найближчим часом.

«У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що найближчим часом Україна отримає в межах програми COVAX 300 тис. доз вакцини AstraZeneca та 117 тис. доз вакцини Pfizer. Вакцинація другою дозою почнеться з кінця травня, тобто через 12 тижнів після першого щеплення. Саме за таким алгоритмом формується найміцніший імунітет», — пише пресслужба.

В ОП проінформували, що тривають переговори про прямі контракти на закупівлю вакцин. Це дасть змогу охопити щепленнями якомога більшу кількість українців.

Раніше головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомляв, що Україна планує видавати міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19. А ще його у разі необхідності українці зможуть як безкоштовну довідку отримати «у два кліки».

До цього Ляшко розповідав, що Україна не розглядає питання впровадження міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації, адже на сьогодні в країні немає рівного доступу до вакцин.

Сертифікати вакцинації від коронавірусної інфекції COVID-19 Євросоюз зробить доступними із 15 червня.

У США запровадили перші е-сертифікати вакцинації чи негативного тесту на COVID