Зеленський провів велику таємну нараду з генералами 1 квітня — Данілов
Getty Images

У президента Володимира Зеленського 1 квітня допізна була таємна нарада про загострення на Донбасі та можливий напад РФ на територію України, про яку не повідомляв Офіс президента.

Про це сказав секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов у ефірі «Свобода слова Савіка Шустера».

1 квітня була у президента велика нарада, на якій були присутні вісім генералів, усі наші військові, які мають до цього стосунок, усі наші розвідки, і нарада закінчилася на початку десятої години вечора

Секретар РНБО запевнив, що у кожній області є побудована система захисту проти нападу ззовні. Як вони діють, є секретною інформацією.

«Останнім часом є російська істерія, яка бачить що на сьогоднішній день в Росії відбуваються певні внутрішні процеси, відбуваються вибори в російську Думу в цьому році, і вони на цьому тлі мають велике бажання показати, що вони займаються побудовою свого російського світу», — сказав Данілов.

Він уточнив, що це доктрина РФ.

Також політик каже, що щодня о 6 ранку Зеленський та усе керівництво отримує повну інформацію про те, що відбувається на території Донецької та Луганської областей.

О 17:15 починається отримання інформації від розвідок про те, що відбувається на кордоні з Білоруссю, Росією та окупованим Кримом.

Передісторія

Головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак повідомив, що під виглядом підготовки до майбутніх військових навчань «Запад 2021» Росія стягує війська до кордону з Україною. Вони концентруються у Брянській і Воронежській областях РФ та в окупованому Криму.

1 квітня ЗМІ повідомили, що Європейське командування збройних сил США привело війська у бойову готовність найвищого рівня після того, як окупанти на Донбасі порушили режим припинення вогню і вбили чотирьох українських військових, і Росія почала стягувати війська до кордону з Україною.

1 квітня розвідка відзвітувала, що Росія готує масштабні провокації й може ввести бойовиків вглиб України.

США пообіцяли «не залишати Україну наодинці» у разі ескалації російської агресії.

Раніше газета The New York Times з посиланням на власні джерела повідомляла, що Росія стягнула до кордону з Україною близько 4 тис. військових.

У Білому домі та Офісі президента по-різному передали зміст розмови між Байденом та Зеленським