Зеленський схвалив операцію з підриву «Північного потоку», але згодом намагався її зупинити — WSJ

Видання The Wall Street Journal випустило розслідування щодо операції підриву газопроводів «Північний потік», яку проводили у вересні 2022 рок.У розслідуванні заявляють, що президент Зеленський намагався скасовувати операцію, коли про неї дізналося ЦРУ.

Видання зазначає, ідея операції виникла в травні 2022 року. За словами людей, які брали в ній участь, вона коштувала близько 300 000 доларів. У ній була задіяна невелика орендована яхта з екіпажем з шести людей.

Операцією, за даними, керував неназваний генерал із досвідом участі в спеціальних операціях, який безпосередньо підпорядковувався тодішньому головкому ЗСУ Валерію Залужному. Також він залучив до координації атаки деяких офіцерів, які мають досвід організації високоризикованих таємних завдань проти Росії. Одним із них був колишній розвідник Роман Червінський.

Зазначається, що президент України Володимир Зеленський спершу усно схвалив план операції, однак коли ЦРУ звернулося до нього з проханням зупинити операцію, він наказав її припинити. Зеленський передав вказівку Залужному, але той проігнорував наказ.

У текстовому листуванні з виданням Залужний відповів, що йому нічого не відомо про операцію, а будь-які припущення про протилежне є «простою провокацією». також він додав, що Збройні сили України не уповноважені проводити закордонні місії, і тому він не брав би в них участі.

WSJ пише, що у вересні 2022 року учасники операції орендували 50-футову прогулянкову яхту під назвою «Андромеда» в німецькому портовому місті Росток на Балтиці. За словами українських офіцерів і людей, знайомих з німецьким розслідуванням, яхта була орендована за допомогою польської туристичної агенції, яку створила українська розвідка для прикриття фінансових операцій майже десять років тому.

На місці диверсії водолази працювали парами та заклали на глибині вибуховий пристрій. 

«Працюючи в непроглядній темряві крижаної води, вони працювали з потужною вибухівкою, відомою як HMX, що була під'єднана до детонаторів з таймером. Невеликої кількості легкої вибухівки було б достатньо, щоб розірвати труби високого тиску», — йдеться в матеріалі.

Також WSJ зазначає, що учасники операції обговорювали можливе скасування операції через погану погоду.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Польщі заявили, що підозрюваний у підриві «Північного потоку» виїхав до України