Зеленський схвалив створення в Україні телемережі Multiplex з 12 безкоштовними каналами

В Україні створять цифрову загальнонаціональну телемережу Multiplex, яка гарантує не менше 12 безкоштовних телеканалів по всій території країни, навіть у найвіддаленіших регіонах.

Відповідний указ про створення в Україні загальнонаціональної цифрової телемережі Multiplex вчора підписав Володимир Зеленський, президент України.

Кабінету міністрів доручено розробити і затвердити програму створення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі МХ-7 Multiplex. 

Зараз в Україні існує цифрове мовлення (Т2), яке не покриває всю територію України. До того ж у 2020 році відбулося кодування супутникового телебачення. Через це частина українців, особливо тих, які живуть на прикордонних територіях, не мають можливості безкоштовно дивитися українські канали.

Що показуватимуть і як це працюватиме?

У Держспецзв'язку повідомляють, що перш за все будуть транслювати державні телекомпанії Громадського мовника. Наповнення мережі визначатиме Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Канали будуть незакодованими.

Для отримання сигналу користувачам знадобляться антени і цифрові тюнери.

Проєкт реалізують за рахунок кредиту під держгарантії у розмірі 490 млн грн. Обіцяють, що вже до кінця року така телемережа Multiplex MX-7 покриватиме 95% підконтрольної Україні території. 

Digital-революція. На День незалежності Україна увійде в режим paperless — Зеленський