Зеленський схвалив військову стратегію, яка припускає й повномасштабну війну України з РФ
Getty Images

Володимир Зеленський підписав Стратегію воєнної безпеки, яка передбачає, що Росія може вторгнутися на територію України та визначає РФ як воєнного противника нашої держави.

Указ президента про це опублікувала пресслужба ОП.

Автори документа стверджують: «На національному рівні РФ залишається воєнним противником України, який здійснює збройну агресію проти України, тимчасово окупував територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, території у Донецькій та Луганській областях, системно застосовує воєнні, політичні, економічні, інформаційно-психологічні, космічні, кібер- та інші засоби, що загрожують незалежності, державному суверенітету і територіальній цілісності України».

Одним із сценаріїв, який потребуватиме застосування сил безпеки та оборони, є загострення Росією збройної агресії.

Автори документа відзначають, що українська оборона не має на меті досягнути воєнного паритету із Російською Федерацію, що призвело б до надмірної мілітаризації держави.

Як на національному, так і на регіональному рівні Росія є одним із найзагрозливіших чинників дестабілізації. Це стосується Балкан, Балтійського та Чорноморського регіонів, Кавказу та Східної Європи — зокрема, через окупацію території Грузії та України, перешкоджання судноплавства у Чорному та Азовському морях, намагання зберегти вплив на Білорусь.

Українські експерти не виключають, що така поведінка Росія може спровокувати міжнародний збройний конфлікт у Європі.

Основним ризиком у сфері воєнної безпеки є неспроможність України забезпечити відсіч і стримування збройної агресії Росії, зважаючи на різницю воєнних потенціалів країн.

Думка Кравчука

Одночасно голова української делегації в Тристоронній контактній групі з приводу врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук заявив, що Україна готується до будь-яких сценаріїв розвитку військового конфлікту із Росією, зокрема і вторгнення.

Про це політик сказав у ефірі телеканалу «Дом».

Якщо така філософія існує (а вона існує й зафіксована в основному стратегічному документі РФ), значить, все може бути. Тому ми повинні бути готовими й до цього. Україна готується до будь-яких сценаріїв, зокрема до спроб агресії, розширення агресії. До будь-яких сценаріїв

Кравчук каже про сподівання, що у випадку, коли Кремль ризикне розширити агресію, то він зустріне значний опір, і не лише від України.

Весняне загострення. Чому найближчим часом варто очікувати ескалації на Донбасі