Зеленський веде переговори із Ердоганом віч-на-віч у Стамбулі
Getty Images

Президент України Володимир Зеленський в суботу прилетів з робочим візитом до Туреччини і нині зустрічається із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Про це повідомляє Anadolu.

Переговори проходять у палаці Хубер у Стамбулі. Зустріч проходить у закритому режимі без преси.

Пізніше президенти двох держав проведуть дев’яте засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною. Під час візиту вони хочуть підписанти двосторонні документи.

Вплив Путіна

Ердоган перед візитом Зеленського мав телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, в якій той поскаржився на «небезпечні провокаційні дії» Києва на Донбасі.

Путін у розмові виклав колезі свої погляди на так звану «внутрішньоукраїнську кризу», повідомили у пресцентрі Кремля. Цим формулюванням російська пропаганда називає агресію РФ проти України на окупованій частині Донбасу і намагається показати те, що Москва не здійснює цю агресію.

У Кремлі про цю розмову повідомили, що Путін висловлював занепокоєння тим, що, за його словами, Україна нібито «ухиляється від виконання мінських домовленостей». Останнім часом українці, мовляв, поновили «небезпечні провокаційні дії, спрямовані на загострення становища на лінії контакту».

В Анкарі про цю розмову офіційно повідомили дуже лаконічно і без деталей, зазначивши лише, що в її перебігу були обговорені «регіональні питання».

Контекст

Туреччина загалом підтримує Україну в її протистоянні агресії Росії, хоча не приєднувалася до західних санкцій проти Москви. Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах і виступає на захист кримських татар — тюркського народу, який зазнає переслідувань і репресій під російською окупацією в Криму.

Туреччина, як член НАТО, і Україна співпрацюють у галузі військової техніки, що має посилити обороноздатність України перед агресією РФ.

Попри це, Туреччина, на відміну від інших членів НАТО, намагається втримувати з Росією відносно добрі стосунки, аж до закупівель російського озброєння, несумісного з системами НАТО. Це призвело до санкцій США проти Анкари.

Ердоган запропонував прийняти Туреччину в ЄС замість Британії