Зеленський ветував закон про відновлення конкурсів на держпосади

Президент Володимир Зеленський повернув до парламенту закон про відновлення конкурсів на держпосади.

Про це повідомляє сайт парламенту.

18 лютого законопроєкт повернуто до Ради з пропозиціями президента, станом на 19 лютого — направлено на розгляд комітету. На сторінці Офісу президента немає ніяких коментарів.

Згідно з законом, конкурси на посади, зайняті особами, котрі працюють за контрактом на час коронавірусного карантину, мають бути оголошені протягом шести або дев’яти місяців із дня набуття законом чинності.

Контракти, укладені на час карантину, діятимуть до призначення переможців конкурсів.

Згідно зі змінами, у разі, якщо посада міністра є вакантною понад 60 днів, одна і та ж особа, яке обіймає посаду першого заступника міністра або заступника міністра не може виконувати обов'язки міністра понад 30 днів.

Зміни також передбачають, що одна і та ж кандидатура на посаду члена Кабінету міністрів не може бути подана понад три рази протягом року, а також тричі поспіль протягом поточного скликання Верховної ради.

Зарплати шахтарям і причина вето

Заветований законопроєкт мав відкрити шлях для виплат зарплат шахтарям, пише УНН з посиланням на обізнане джерело.

ВРУ схвалила законопроєкт 16 лютого 289 голосами «за».

17 лютого його підписав спікер Дмитро Разумков. Він наголосив на тому, що цей документ дозволить здійснити виплати шахтарям, адже надає право виконувачу обов’язків міністра підписувати фінансові документи.

Причиною вето стало те, що не всі «потрібні» правки були враховані і документ було ухвалено з суттєвими обмеженням можливостей т. в. о. міністра.

Зокрема, в тексті документу, схваленому ВР, т. в. о. позбавлений права утворювати, ліквідовувати та реорганізовувати підрозділи міністерства, а також підприємства, організації та установи, що перебувають у віданні міністерства. В подальшому т.в.о. міністра позбавляється і можливості змінювати керівників таких підприємств, установ та організацій.

Як повідомило УНН із посиланням на анонімне джерело, саме це обмеження стало каменем спотикання і причиною ветування закону.

Водночас ухвалений документ наділяв право т. в. о міністра підписати накази на виплату зарплат.

Наразі за інформацією, яку оприлюднювали представники профспілкових організацій шахтарів, на деяких шахтах тривають виплати зарплат за грудень. За інформацією на кінець 2020 року, сума заборгованості перед гірниками перевищувала 1,4 млрд грн.

Особливості статусу Вітренка

21 грудня 2020 року Юрій Вітренко став виконувачем обов’язків міністра енергетики. До цього Верховна Рада України 17 грудня не підтримала призначення Вітренка першим віце-прем’єр-міністром — міністром енергетики України. Відповідне рішення тоді підтримали лише 186 народних депутатів України.

Пізніше Разумков заявив, що Вітренка призначили в.о. в обхід Верховної Ради.

Отримавши крісло міністра, хоч і з приставкою в.о., Вітренко в перші тижні своєї роботи опинився в центрі «тарифної кризи», вихід з якої шукають досі. І відміна пільгової ціни на електроенергію за перші 100 кВт-год — лише верхівка асйберга.

Нардепи вдруге не підтримали призначення Вітренка на посаду міністра енергетики. Тобто він так і залишився в.о. І це незважаючи на заклик Зеленського на засіданні фракції до нардепів монобільшості підтримати кандидатуру Вітренка.

Передісторія

Конкурси на держпосади були зупинені у квітні 2020 року через пандемію. На державні посади працівників наймали за контрактом.

В липні Верховна рада затвердила проєкт закону про відновлення конкурсів. Але Зеленський наклав на нього вето.

Він запропонував внести зміни до статті, яка дозволяє звільняти держслужбовців категорії А протягом чотирьох місяців після призначення керівників відповідних органів.

У серпні в програмі допомоги ЄС уряду України нагадували про необхідність відновити конкурси для призначень на державну службу.

Як ми писали раніше, Вітренка втретє спробують призначити міністром енергетики.

Вітренко перемін. Як прем'єру Шмигалю готують заміну