Зеленський ветував закон про захист викривачів корупції

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів».

Офіс президента повідомляє, що новий закон, який ухвалили 4 лютого 2021 року, мав запровадити Єдиний портал повідомлень викривачів.

Це мала бути база даних, до якої вносилася б повідомлена викривачами інформація про можливі факти правопорушень. Туди ж збиралися заносити інформацію про осіб, які мають статус викривачів і їхні персональні дані. З бази можна було б дізнатися стан і результати розгляду повідомлень.

«Водночас мета та цілі обробки даних про викривачів законом не визначаються, не врегульовуються також питання обсягу даних, які вноситимуться до Єдиного порталу. Не визначено порядок захисту таких даних, випадки, підстави та коло осіб, яким надаватиметься доступ до них», — повідомляє пресслужба ОП.

Закон лише визначає, що Єдиний портал гарантує дотримання умов конфіденційності та анонімності і те, що відповідальним за його адміністрування є НАЗК.

Зеленський зауважив, що такий підхід не відповідає Конституції — не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про людину без її згоди.

Президент пояснив: «Вето застосовано через пропозицію вносити викривачів у Єдиний реєстр, але не передбачено жодного захисту прав викривачів. Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах».

Депутати Європарламенту 16 лютого звернулися до Зеленського із закликом ветувати і повернути на доопрацювання закон, що стосується захисту викривачів корупції.

Передісторія

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів. Відповідне рішення підтримали 253 народних депутати України.

В листопаді 2020 року НАЗК уперше внесло приписи керівникам установ про порушення права на конфіденційність викривачів корупції.

1 січня 2020 року в Україні набув чинності закон про викривачів корупції. Згідно з ним, за повідомлення про корупцію викривачу може виплачуватися грошова винагорода.

Рішення КСУ. Зеленський підписав закон про покарання за брехню у декларації