Зеленський: Я сказав Трампу — або Україна матиме ядерну зброю, або вступить до НАТО

Президент України Володимир Зеленський у розмові із кандидатом у президенти США Дональдом Трампом сказав, що Україні для захисту потрібне членство в НАТО. Для цього він у приклад навів провалені гарантії Будапештського меморандуму.

Про це він розповів на пресконференції за підсумками засідання Європейської ради.

Зеленський сказав, що росія, зокрема, була гарантом меморандуму, за яким Україні обіцяли захист територіальної цілісності та суверенітету в обмін на відмову від ядерної зброї.

Втім, ні цей документ, ні домовленості інших великих країн з росією не працюють.

«‎Хто з цих великих країн, з цих ядерних держав постраждав? Усі? Ні, одна Україна. Хто віддав ядерну зброю? Усі? Ні, одна Україна. Хто сьогодні воює? Україна. І тому в нас так. У розмові з Дональдом Трампом я йому сказав: «‎Який же вихід? Або в України буде ядерна зброя — і тоді це для нас захист, — або ми повинні мати якийсь альянс», — сказав Зеленський.

Зеленський підкреслив, що окрім НАТО Україна не знає дієвих альянсів. 

«‎Держави НАТО сьогодні не у війні. Держави НАТО не воюють. В державах НАТО люди всі живі. Й тому ми обираємо НАТО. Не ядерну зброю. Ми обираємо НАТО. І я вважаю, що мене почув Трамп. Він відповів: «‎У вас справедливі аргументи», — повідомив президент.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна стане 33-м чи 34-м членом НАТО — генсек Альянсу